Eindelijk alternatieven voor een virtual reality van karton

Google presenteerde deze week een luxere en toch betaalbare opvolger voor zijn Cardboard-VR-bril. Voor wie nu al een alternatief wil voor karton, zijn er VR-brillen van Alcatel en Vodafone.

Peter van Ammelrooy
Daydream View. Beeld Google
Daydream View.Beeld Google

Aan nep hangt een duur prijskaartje. Want virtual reality is nep. Het is schitterende namaak. Het biedt een fascinerende wereld die je helemaal opslokt en meezuigt, gecreëerd door een computer, geprojecteerd op schermpjes die voor je ogen hangen. Die computer en de schermen kosten wel klauwen met geld. De Oculus Rift en de HTC Vive, de twee pioniers op dit gebied, vergen elk al snel een investering van tegen de tweeduizend euro.

Geprezen zijn dan ook de mannen en vrouwen uit Mountain View, die in 2014 met een meer dan betaalbaar alternatief op de proppen kwamen. Google bracht bij wijze van experiment de Cardboard-viewer uit. Een VR-bril van karton voor nog geen tientje, waarin je je smartphone moet steken. De ervaring is minder indrukwekkend dan die met de Rift en Vive en na een uur koekeloeren staan levensechte groeven in je gezicht, maar het heeft miljoenen een glimp van de toekomst geboden.

Afgelopen dinsdag presenteerde de internetmoloch een opvolger van de kartonnen bril. Hij heet de Daydream View, gaat 89 dollar kosten (Nederlandse adviesprijs is onbekend) en komt in november op de markt.

Kartonnen namaakbril. Beeld RV
Kartonnen namaakbril.Beeld RV

De Daydream View wijkt wat basisechniek betreft niet af: het is nog steeds een constructie rond twee lensjes die een virtuele werkelijkheid scheppen van stereoscopische beelden op het scherm van je mobiele telefoon. De behuizing is veel luxer, dit keer van stof en straks verkrijgbaar in drie kleuren. Een elastieken band zet je toestel onbeweeglijk vast in de bril. Een andere band zorgt ervoor dat de Daydream View niet van je gezicht zakt. Het binnenste gedeelte dat op je gelaat past, is afneembaar en te wassen.

Het grote probleem van alle virtualrealitybrillen is dat je geen handen hebt om een ruimtevaartuig te besturen of een kanon te bedienen. Google levert de Daydream View met een kleine, simpele controller die via Bluetooth in verbinding staat met de smartphone.

Uit de informatie die uit San Franscisco sijpelt, valt niet op te maken of de positie van de lensjes valt aan te passen om ook mensen met minder goede ogen scherpe beelden voor te schotelen. Sommige gebruikers melden dat er omgevingslicht langs de randen van de bril sijpelt, een absolute sfeerbederver in VR-termen, maar dat kan meevallen. Anderen melden dat je door twee cirkels naar de virtuele wereld kijkt. Dat zou een groter bezwaar zijn.

De Daydream View krijgt wel een 'hub', een app die dient als centrale plek vanwaaruit alle toepassingen en games zijn te selecteren. Bij Google Cardboard moest je elke keer als je iets anders wilde zien de bril afzetten, de smartphone uit de houder wippen, de app stoppen en een ander opstarten. Nu blijf je 'in de virtuele ervaring'.

In Googles webwinkel staan alleen nog zijn eigen nieuwe Pixel-smartphones vermeld als geschikt voor Daydream VR. Er zijn echter al veel meer toestellen verkrijgbaar die dezelfde specificaties lijken te hebben: een scherm van 5 tot 5,5 inch groot, een resolutie van minimaal 1.080 bij 1.920 pixels, een krachtige processor (de Qualcomm Snapdragon 821), de juiste bewegingssensoren en Android 7 (Nougat) als besturingssysteem.

Test

Volgende week in de Sir Edmund: een test van de VR-bril van Sony voor de PlayStation 4. Eerste opmerking: er zitten veel elementen niet in de doos.

De meeste mobieltjesmakers waaronder Samsung, HTC, LG, Huawei, ZTE (China), Xiaomi (idem), Asus en Alcatel hebben al toestellen aangekondigd die voldoen aan de eisen die Daydream View stelt.

Begin dit jaar liet Google weten dat het 5 miljoen exemplaren van de cardboard voorganger had verkocht. Dat zijn vijf miljoen gebruikers die te porren moeten zijn voor de betere virtual reality van de Daydream View. Te porren voor betere nep.

De bril van Alcatel. Beeld Alcatel
De bril van Alcatel.Beeld Alcatel

Nét iets beter dan karton

Wie een betere ervaring zoekt met virtual reality én niet wil wachten op Googles Daydream View, kan online een baaierd aan alternatieven vinden. Mijd de kartonnen brillen: die laten alleen maar pijnlijke groeven in je gezicht achter. Wel dient zich bij het kiezen van een luxere 'mobiele' VR-bril meteen een dilemma aan: in welke bril past mijn smartphone? In veel productbeschrijvingen valt te lezen dat de VR-brillen geschikt zijn voor toestellen met uiteenlopende formaten. One size fits all! De ervaring leert dat dat zelden het geval is. Slim dus van Vodafone en Alcatel om een VR-bril op de markt te brengen die op maat is gemaakt voor een specifiek toestel. Het belbedrijf heeft dat gedaan voor de nieuwe Smart Platinum 7, het mobieltjesmerk koos zijn Idol 4-toestellen als VR-vaandeldragers. Vodafone biedt de bril aan als optie voor 29,95 euro (adviesprijs toestel 399 euro), terwijl Alacatel hem bundelt met de smartphone én een koptelefoon voor 299 euro (zoek naar de Idol 4 Plus). De brillen lijken erg op elkaar, alsof Alcatel en Vodafone hebben geshopt bij dezelfde hardwareboer in China. Je krijgt een grote witte skibril met simpele zwarte hoofdband en een deksel waarmee je de plastic lenzen van het VR-vizier kunt beschermen als je hem niet gebruikt. Onder aan de bril zitten twee knoppen voor het selecteren van opties in een app of een game. Een groot gemis aan de brillen is dat je de positie van de lenzen niet kunt aanpassen, om eventuele onscherpte in het beeld te corrigeren. De Vodafone werkt als de kartonnen Google Cardboard-bril: je start eerst de app of game en steekt hem daarna in de bril. De bril is nogal krap en bij veel gefriemel kan het snel gebeuren dat je de app of game afbreekt. Dan moet je het mobieltje weer uit de vatting wurmen. Alcatel biedt een app aan die als 'hub' fungeert, een verzamelplek/webwinkel voor toepassingen en ook video's, maar het aanbod is uiterst mager. Het beeld dat beide brillen bieden is niet bijster mooi. Die van de Idol 4 heeft een beperkt blikveld, alsof je in een bioscoop tegen het scherm zit aangeplakt. Bij die van Vodafone lijkt het alsof je door een verrekijker kijkt. De brillen zijn tien keer beter dan een kartonnen VR-bril, maar daarmee is ook alles gezegd. De beste VR-ervaring met een smartphone hou je toch met Samsungs Gear VR (99 euro). Maar ja: die werkt alleen met (specifieke) Galaxy-toestellen en niet met de duizend-en-meer apps die voor Android zijn ontwikkeld.

Meer over