Eerste gevallen van besmetting zika-virus in VS

Drie mannen en een vrouw uit Florida hebben in hun eigen staat het zika-virus opgelopen door muggenbeten. Ze zijn het land niet uit geweest en hebben de besmetting niet door seksueel contact opgelopen. Ze zouden besmet zijn geraakt in de regio van Dade en Broward County, nabij Miami. Het zijn de eerste gevallen van Zika-besmetting op het Amerikaanse vasteland.

Zika-onderzoek in Wisconsin. Beeld afp
Zika-onderzoek in Wisconsin.Beeld afp

Dit melden de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten vrijdag. Zij moeten nog vaststellen welke muggensoort het virus heeft overgebracht. Eerder waarschuwden zij al dat het virus door zomermuggen in staten als Florida, Texas en Louisiana zou kunnen opduiken. Het gaat om staten die aan de Golf van Mexico liggen. In Florida zijn nog geen muggen positief getest op zika.

De Amerikaanse president Obama noemt de zika-gevallen een 'wekroep' voor het Amerikaanse congres om meer geld te steken in de bestrijding van de aandoening. Hij heeft de gouverneur van Florida de hulp van de Amerikaanse regering toegezegd.

Het grootste risico lopen zwangere vrouwen. In Brazilië zijn al 1.600 gevallen geregistreerd van vrouwen die een baby met microcefalie hebben gekregen. Microfalie is een door het virus veroorzaakte afwijking van het centrale zenuwstelsel, die een te kleine schedelomvang en achterblijvende ontwikkeling van de hersenen veroorzaakt.

Spanje

In Spanje werd eerder deze week de eerste baby geboren met microcefalie als gevolg van het zika-virus. De moeder liep de gevreesde virusinfectie, die wordt overgebracht door muggen, op tijdens een reis in Zuid-Amerika. Ze besloot het kind te houden, nadat in mei de diagnose was gesteld. Het is de eerste baby in Europa die met de afwijking is geboren.

De meeste mensen die met het virus besmet raken, herstellen binnen een week zonder ernstige problemen. Het is vooral gevaarlijk voor ongeboren kinderen in de buik van zwangere vrouwen.

In Rio de Janeiro wordt pesticide gespoten rondom de accomodaties voor de Olympische spelen, als preventieve maatregel tegen het zika-virus. Brazilië is de bakermat van het virus. Beeld photo_news
In Rio de Janeiro wordt pesticide gespoten rondom de accomodaties voor de Olympische spelen, als preventieve maatregel tegen het zika-virus. Brazilië is de bakermat van het virus.Beeld photo_news

Nederland

In Nederland is sinds begin dit jaar bij minstens zestig mensen het zika-virus vastgesteld, van wie 'een klein aantal' zwangere vrouwen. Zij raakten allemaal besmet in het buitenland, zo bleek vorige week uit gegevens van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Waarschijnlijk zijn er meer mensen besmet geraakt, want maar een op de vijf mensen krijgt daadwerkelijk klachten na besmetting.

De belangrijkste verspreider van zika is de gelekoortsmug (Aedes aegypti). Die komt ook voor in Florida en in andere zuidelijke Amerikaanse staten als Louisiana en Texas, maar was tot dusver niet verdacht wegens infectiegevaar.

Muggen van het geslacht Aedes aegypti, ook wel bekend als de zika-mug. Beeld reuters
Muggen van het geslacht Aedes aegypti, ook wel bekend als de zika-mug.Beeld reuters
Meer over