Eerste Europese zika-besmetting door seksueel contact

Gezondheidsdiensten in Frankrijk hebben een zika-besmetting vastgesteld waarbij het virus seksueel is overgedragen. Het is de eerste Europese registratie van een zika-besmetting die voortkomt uit seksueel contact. Het virus werd aangetroffen bij een vrouw wier man eerder naar Brazilië was gereisd.

Microcephalie zorgt ervoor dat kinderen met een ongewoon kleine schedel worden geboren. Het precieze verband tussen deze aandoening en zika wordt nog onderzocht. Beeld ap
Microcephalie zorgt ervoor dat kinderen met een ongewoon kleine schedel worden geboren. Het precieze verband tussen deze aandoening en zika wordt nog onderzocht.Beeld ap

Dat heeft het Franse Rijksinstituut voor Volksgezondheid zaterdag laten weten. Het gaat om een vrouw die nog nooit zelf had gereisd. Zij is niet zwanger. Beide patiënten maken het goed, aldus Marisol Touraine, de Franse minister van Sociale Zaken. Er is volgens haar weinig risico op complicaties, omdat die zich voornamelijk bij zwangerschappen voordoen.

Bekijk hieronder een uitlegvideo over het zika-virus. Tekst loopt door onder video.

Paralympische Spelen

Zika wordt via muggen verspreid, maar de gezondheidsdienst van de Verenigde Staten waarschuwt ook voor onbeschermde seks. In de VS zijn al een aantal gevallen geregistreerd waarbij het virus op deze manier is overgedragen. De Amerikaanse gezondheidsdienst (CDC) adviseert zwangere vrouwen condooms te gebruiken of af te zien van seksueel contact. Ook raadt de CDC mensen af om naar de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro af te reizen, aankomende september. Het is de grootste waarschuwing tot nu toe, die mogelijk zeer nadelig kan zijn voor de Braziliaanse toeristenindustrie.

Ondertussen stijgt in Brazilië nog altijd het aantal kinderen dat wordt geboren met de neurologische afwijking microcefalie, die met Zika in verband wordt gebracht. Dat maakte het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid eerder deze week bekend. Dinsdag stond de teller op 4690.

Overigens is er tot nu toe alleen bewijs dat mannen vrouwen kunnen besmetten. Andersom is het nog niet voorgekomen.

De Franse minister van Sociale Zaken en Gezondheid Marisol Touraine bezoekt in het kader van Zika-preventie een ziekenhuis in Guadeloupe, een Frans overzees departement in de Caribische Zee. Beeld afp
De Franse minister van Sociale Zaken en Gezondheid Marisol Touraine bezoekt in het kader van Zika-preventie een ziekenhuis in Guadeloupe, een Frans overzees departement in de Caribische Zee.Beeld afp

Lees ook

Het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) wil helpen door een machine naar het land te verschepen die mannetjesmuggen door middel van straling steriliseert.

Het zikavirus heeft ook Suriname bereikt. Een Surinaams-Nederlands team van experts probeert antwoorden te vinden op de grote vragen over de mysterieuze muggenziekte. Mogen vrouwen nog zwanger worden?

Een mug van het geslacht Aedes aegypti, overbrenger van het Zika-virus. Beeld ap
Een mug van het geslacht Aedes aegypti, overbrenger van het Zika-virus.Beeld ap
Meer over