Een diplomatiek 'beargate' om Winnie-the-Pooh

Saddam Hussein en Monica Lewinsky kregen de afgelopen dagen gezelschap van Winnie-the-Pooh. In het Witte Huis zag de presidentiële woordvoerder Michael McCurry zich genoodzaakt het regeringsstandpunt over het Britse beertje te verdedigen....

TIM OVERDIEK

Een crisis tussen Groot-Brittannië en de Verenigde Staten? Beargate? Het scheelde niet veel.

'President Clinton heeft aangegeven dat een mogelijk verlies van Winnie-the-Pooh ronduit onverdraaglijk zou zijn voor Amerika', aldus McCurry met een stalen gezicht.

Hij reageerde op de eis van een Brits parlementslid dat het beertje uit de New-Yorkse bibliotheek moest worden bevrijd.

Het beertje zag in 1926 het levenslicht als de creatie van de Britse schrijver A.A. Milne. Zijn echte naam is Edward Bear, maar talrijke generaties kennen hem als Winnie-the-Pooh. Zijn avonturen omvatten een jachtpartij met Piglet, Eeyore's verjaardag en een expeditie naar de Noordpool.

Milne stuurde eind jaren veertig poppenversies van zijn hoofdpersonen naar zijn Amerikaanse uitgever. Winnie-the-Pooh en zijn maten belandden in de New York Library, waar het Britse parlementslid Gwyneth Dunwoody onlangs een verschrikkelijke ontdekking deed.

Zij bemerkte dat Winnie achter de vitrine een ronduit terneergeslagen indruk maakte en ondernam spoorslags actie om de verloren gewane landgenoot terug naar Groot-Brittannië te halen.

Het leidde tot een hilarisch diplomatiek steekspel op hoog niveau.

Burgemeester Rudy Giuliani van New York stond als vanouds onmiddellijk op zijn achterste benen. Hij riep ertoe op een Britse invasie af te slaan en kreeg politieke steun van de New-Yorkse gouverneur Pataki. Een gemeenteraadslid suggereerde dat Dunwoody 'haar hoofd in een honingpot' moest hebben.

Het kwam goed uit dat de Britse premier Tony Blair afgelopen week Washington bezocht. Geconfronteerd met de ontluikende crisis suste hij de gemoederen door vast te stellen dat 'Winnie-the-Pooh ongetwijfeld goed door de Amerikanen zal worden verzorgd'.

Winnie-the-Pooh had het laatste woord. In een persverklaring, verspreid door het stadhuis in New York, zei hij naar verluidt: 'Ik wil iedereen in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten op het hart drukken dat wij het hier uitstekend naar onze zin hebben.'

Tim Overdiek

Meer over