Ecuadoraanse president wil Galapagos redden

De Ecuadoraanse president Fabián Alarcón heeft woensdag per decreet de noodtoestand afgekondigd voor de Galapagos-eilanden. Vanaf nu geldt een vestigingsverbod en er mogen geen nieuwe visvergunningen worden afgegeven....

Van onze correspondente

Ineke Holtwijk

RIO DE JANEIRO

De ongecontroleerde migratie vanaf het vasteland en de illegale visserij bedreigen de unieke natuur van de vulkanische eilanden, die duizend kilometer van de kust in de Stille Oceaan liggen.

Het probleem is al jaren oud, maar de Ecuadoraanse regering heeft haast. De Unesco waarschuwde de minister van Milieu eind vorig jaar dat de eilandengroep zijn speciale status als natuurmonument verliest als de milieuproblemen niet worden aangepakt. De Unesco had 52 knelpunten aangestipt. In december komen de Galapagos aan de orde op de grote Unesco-conferentie. Vooruitlopend daarop bezoekt een Unesco-delegatie een dezer maanden de eilanden.

De regering had van de VN-organisatie tot deze maand de tijd gekregen om te laten zien dat ze de natuurbescherming op de Galapagos-eilanden serieus neemt.

De Galapagos-eilanden hebben vanwege hun ligging en isolement een uniek, maar fragiel ecosysteem. De meeste milieuproblemen vloeien voort uit de ongebreidelde migratie. De eilanden zijn Ecuadors rijkste provincie. In de hoop op (beter betaald) werk, verhuizen ieder jaar honderden gezinnen naar de eilanden. De Galapagos telden in de jaren zestig drieduizend inwoners, nu zijn het er ruim achttienduizend.

De gevolgen van de migratie zijn vooral zichtbaar op Santa Cruz, het bevolkingsrijkste eiland. Drinkwater en elektriciteit zijn hier schaars. Net als banen. 'De enige die belang hebben bij migratie zijn de toeristenbureaus met cruiseschepen', zegt burgemeester Franklin Sevilla Cedenño. 'Zij klagen over de hoge lonen voor bemanningsleden. Hoe meer werklozen, des te lager de lonen.'

Veel nieuwkomers die geen werk kunnen vinden, belanden in de illegale visserij. Alleen lokale vissers met een vergunning mogen hun netten uitgooien voor de kust. Maar volgens Edgar Vargas, vice-directeur van het Nationaal Park Galapagos, komen er steeds vaker industriële vissersschepen uit de havenstad Guayaquil, de Verenigde Staten en Azië binnen de vijftien-mijlszone. Dolfijnen, zeehonden, schildpadden en roggen komen terecht in hun sleepnetten.

Op haaien mag helemaal niet worden gevist. Toch gebeurt dat op grote schaal. De vissers verkopen de vinnen aan klanten in het Verre Oosten en de Verenigde Staten voor de haaienvinnensoep. Sommige haaienvissers gebruiken zeehonden als aas. De afgelopen maanden spoelden bovendien diverse mannelijke zeehonden aan die van hun geslachtsorgaan waren beroofd. In het Verre Oosten wordt de penis van de zeehond gebruikt als afrodisiacum, net als de zeekomkommer, die evenmin gevangen mag worden.

Controle op de illegale visserij is een probleem gezien de gigantische afstanden, het gebrek aan middelen, de onduidelijke taakverdeling van overheidsorganen en de incompetentie van justitie.

Meer over