Duitsland broedt op strengere regels natuurgenezers na schandaal Ross

Duitsland wil de regels voor natuurgenezers aanscherpen. Dit meldt de Duitse krant Die Welt. Aanleiding is het schandaal rond 'heilpraktiker' Klaus Ross. Na behandeling in de alternatieve kankerkliniek van deze Duitse natuurgenezer overleden deze zomer drie patiënten.

Redactie
De kliniek van Klaus Ross. Beeld ANP
De kliniek van Klaus Ross.Beeld ANP

Duitsland telt circa 43 duizend natuurgenezers die elke vorm van alternatieve geneeskunde mogen aanbieden, zolang zij geen patiënten in gevaar brengen. Om natuurgenezer te worden, hoef je alleen maar minimaal 25 jaar oud te zijn en je middelbare school (minimaal vmbo) afgemaakt te hebben. Voor een praktijk is een vergunning van de gemeente nodig waarin staat dat de natuurgenezer waarschijnlijk geen gevaar veroorzaakt voor zijn patiënten.

Die Welt schrijft dat de regering alleen deze 'toelatingsregels' wil aanscherpen; mensen die al praktiserend natuurgenezer zijn, hoeven niet aan aanvullende voorwaarden te voldoen.

Behandeling in Ross' kankerkliniek

Tussen 25 en 27 juli behandelde Ross vijf patiënten met het preparaat 3-Bromopyruvat (3BP). Drie van hen stierven binnen enkele dagen, onder wie zijn twee Nederlanders. Twee andere patiënten moesten worden behandeld door een arts omdat zij in levensgevaar verkeerden. Het gebruik van het middel 3BP is toegestaan. Ross had een praktijk in Bracht, net over de grens bij Venlo.

De hoofdofficier benadrukte dat de patiënten van Ross uitbehandeld waren in de normale gezondheidszorg. Het ging om 'wanhopige mensen' die zich aan elke strohalm vastklampten. Alleen daarom al is het erg moeilijk om de dood van patiënten te linken aan de kliniek van de natuurgenezer in Bracht, aldus Stahl. Dat wordt nu wel onderzocht: er wordt onder meer bekeken of de wisselwerking tussen medicijnen uit de reguliere geneeskunde en de 3BP een rol kan hebben gespeeld.

Na de dood van de drie patiënten riep de politie alle patiënten van de alternatieve kankerkliniek op om zich te melden. Ze lopen een 'concreet gezondheidsrisico'. De oproep gold ook voor patiënten die al langer geleden zijn behandeld. Ross heeft inmiddels een beroepsverbod gekregen. Hij is nergens anders actief, laat Stahl weten. De natuurgenezer was nog nooit eerder met politie en justitie in aanraking gekomen.

'Heilpraktiker' Klaus Ross in Bracht was geliefd om zijn kennis over alternatieve kanker geneeskunde. Maar plotseling overleden drie patiënten. Wat gebeurde er in zijn kliniek? (+)

Meer over