Update

Drama voor telers compleet: Rusland weert alle groenten

Het Russische importverbod voor verse groenten uit de EU maakt het drama voor Nederlandse telers compleet. Dat stelt een woordvoerder van Productschap Tuinbouw. 'Rusland is na Duitsland en het Verenigd Koninkrijk onze derde belangrijkste afzetmarkt.'

ANP/Redactie
Tsjechisch onderzoek naar de bacterie. Beeld reuters
Tsjechisch onderzoek naar de bacterie.Beeld reuters

Een woordvoerder vreest: 'Voor komkommers en sla waren de prijzen al vrijwel nul, die van paprika en tomaten zullen nu ook verder instorten.' Wat betreft het Productschap is de maatregel van Rusland, die vandaag bekend werd gemaakt, 'volstrekt onnodig'. 'We zullen met de Nederlandse en Europese overheden gaan proberen de Russen op andere gedachten te brengen.'

Geen EU-verbod

De Europese Commissie noemt de maatregel van Rusland 'disproportioneel'. Volgens de woordvoerder van eurocommissaris John Dalli (Volksgezondheid) zal het dagelijks bestuur van de EU Moskou om opheldering vragen. Europa voert jaarlijks voor 600 miljoen euro aan verse groenten uit naar Rusland, aldus de woordvoerder.

De Europese Commissie maakte gisteren nog bekend dat ze vooralsnog niets ziet in een verbod op landbouwproducten in verband met besmetting door de EHEC-bacterie. Eurocommissaris John Dalli (Volksgezondheid) noemde een verbod 'buiten proportie'. Bovendien bracht het ministerie van Landbouw 's avonds naar buiten dat Duitse onderzoekers op geen enkele groente uit Europa de zo gevreesde EHEC-bacterie hebben aangetroffen.

Spanje wil compensatie

Eerder werd gedacht dat de agressieve bacterie op komkommers uit Spanje waren overgekomen. Nu ook de Spaanse komkommers EHEC-vrij blijken, meldt de Spaanse premier Jose Luis Rodriguez Zapatero dat Spanje bij de Europese Unie om compensatie zal vragen voor de foutieve beschuldiging aan het adres van Madrid. Na die aanname stortte de komkommerhandel in.

Nog onbekende oorzaak
In Duitsland zijn nu 16 doden gevallen door de bacterie, in Zweden 1. Honderden mensen zijn ziek geworden. In Nederland staat het aantal vastgestelde gevallen van besmetting op vijf. Het is nog steeds niet duidelijk waar de besmetting vandaan komt.

Meer over