Dolly is geen perfecte kloon

Het gekloonde schaap Dolly is genetisch niet identiek aan het volwassen schaap waarvan het een exacte kopie zou moeten zijn....

Bij het klonen van Dolly is een eicel van het andere schaap ontdaan van de genen in de kern. Deze 'lege' eicel werd vervolgens gefuseerd met een cel met het genetisch materiaal van het donorschaap. Aanvankelijk leek het erop dat de genen in Dolly's cellen alle afkomstig waren van die donor.

Nu blijken er toch verschillen te bestaan tussen Dolly en haar donor. Onderzoek door onder anderen de schepper van Dolly, dr. Ian Wilmut van het Roslin-instituut in Schotland, wijst uit dat de 37 mitochondriale genen afkomstig zijn van de gebruikte eicel van het andere schaap. De onderzoekers vermoeden dat de mitochondriale genen van de donorcel op nog onbekende wijze worden vernietigd door de eicel.

De resultaten van het onderzoek vormen een tegenslag voor wetenschappers die hopen menselijke organen te kweken voor transplantatie, door eicellen van koeien samen te voegen met menselijke cellen. De onvoorziene overdracht van de koeiengenen zou de vorming van de organen op cruciale wijze kunnen beïnvloeden.

Meer over