Dna-matches bewijzen: directeur spermakliniek vader van zeker 18 kinderen

De inmiddels overleden oud-directeur van een spermakliniek in Barendrecht is de vader van zeker achttien donorkinderen. Dat heeft Defence for Children dinsdag bekendgemaakt. De kinderrechtenorganisatie verwacht dat nog meer donorkinderen zullen matchen met fertiliteitsarts Jan Karbaat, de voormalig directeur van Medisch Centrum Bijdorp.

Bart Dirks
null Beeld anp
Beeld anp

De match tussen de arts en de 18 inmiddels volwassen donorkinderen werd aangetoond nadat hun dna was vergeleken met het genetisch materiaal van een wettig kind van Karbaat. De Stichting Donorkind en FIOM, dat zich onder meer bezighoudt met afstammingsvragen, waren bij dit onderzoek betrokken.

De uitkomsten van vandaag staan los van een civiele procedure die een groep van 25 donorkinderen al drie jaar heeft voorbereid tegen de arts. Ze worden daarbij geholpen door Stichting Donorkind en Defence for Children. Ze vermoeden dat Karbaat hun donor is en willen daarom via de rechter afdwingen dat Karbaat zijn dna afstaat. Maar in de week dat de dagvaarding bij hem in de bus viel, is hij overleden op 89-jarige leeftijd. Op 12 mei heeft de zaak toch gediend, de rechtbank doet 2 juni uitspraak.

'Het nieuws over de match kwam onverwacht', zegt woordvoerster Daniëlle de Jong van Defence for Children. 'Wij hebben de zaak aangespannen namens 25 mogelijke donorkinderen van Karbaat. Twee van hen weten nu dankzij de FIOM-matching dat Karbaat inderdaad de donor was. Een paar weten nu dat Karbaat niet hun donor was. Een stuk of 20 weten het nog niet. Maar dit bevestigt een vermoeden. Je kunt op je vingers uittellen dat er meer kinderen van hem zijn.'

Moniek Wassenaar, die in april in de Volkskrant vertelde dat Karbaat mogelijk haar donor was, weet nog niet waar ze aan toe is. 'Mijn dna zit niet bij FIOM, maar in de FTDNA-database. Ik wil nu wel een spoedtest doen met een van de 18.'

Moniek Wassenaar Beeld Aurélie Geurts / de Volkskrant
Moniek WassenaarBeeld Aurélie Geurts / de Volkskrant

Rommeltje

In de inmiddels gesloten fertiliteitskliniek van Karbaat is het jarenlang een rommeltje geweest, aldus de Inspectie voor de Gezondheidszorg. De dossiers en de registratie waren niet op orde, kinderen konden hun afstamming niet achterhalen, met het sperma van sommige donoren waren meer dan de maximaal toegestane zes kinderen verwekt.

Zelf heeft Karbaat als donor ook tientallen kinderen verwekt, zo vertelde hij aan Moniek Wassenaar toen ze elkaar in 2010 ontmoetten. Maar hij weigerde toen dna af te staan.

Op 2 juni doet de rechtbank van Rotterdam uitspraak in de zaak waarbij Moniek Wassenaar ook betrokken is. Het gaat de kinderen om een mogelijke schadeclaim tegen de voormalige fertiliteitskliniek. 'Ze zijn niet uit op de erfenis van Karbaat, maar om genoegdoening en duidelijkheid', aldus de Jong van Defence for Children.

Hoe een 'jonge Noorse god' de directeur van de spermabank bleek te zijn

De oud-directeur van een spermakliniek heeft zelf mogelijk tientallen kinderen verwekt. Nu er eindelijk een rechtszaak komt over DNA-onderzoek, blijkt de arts te zijn overleden. (+)

Meer over