Dikke Van Dale meer dan honderd gulden goedkoper in Belgische supermarkt

De nieuwe dikke Van Dale ligt sinds gisteren met een fikse korting in tal van Belgische warenhuizen. Makro, Cora en Bigg's vragen 3999 frank (220 gulden) terwijl de officiële adviesprijs voor de gewone boekhandel op 6500 frank (bijna 360 gulden) ligt....

Algemeen secretaris De Mont van de Vereniging ter Bevordering van het Vlaamse Boekwezen (VBVB) ziet de bui al hangen. 'Je kunt aannemen dat heel wat Nederlanders de Van Dale in Vlaanderen komen kopen'.

België kent geen vaste boekenprijs zoals Nederland. Daardoor kunnen de warenhuizen stunten en staat de Vereniging ter Bevordering van het Vlaamse Boekwezen (BVB) machteloos. Ook sommige Belgische boekhandels verkopen de dikke Van Dale tegen gereduceerd tarief. Vorig jaar gebeurde dat ook al. Maar het prijsverschil is nu volgens De Mont wel erg groot.

De dikke Van Dale is volgens het Vlaamse Boekwezen lectuur waarvoor mensen bereid zijn te betalen. De stuntprijs is dan ook weggegooid geld, vindt De Mont. ,De hypermarkten willen er niet aan verdienen, maar er klanten mee binnenhalen om ze andere zaken te verkopen.'

Een groothandel geeft dat in de krant De Standaard ook grif toe. 'Van Dale wordt zo de cola van de non-food.'

In de dertiende editie van het woordenboek staan voor het eerst een aantal typisch Belgische woorden, zoals maaltijdcheque, wafelijzerpolitiek en affairisme. Dat geldt ook voor de woorden fruitsap en goesting.

De eerste drie woorden zijn voor Van Dale voorbeelden van Belgisch Nederlands verzorgde spreektaal. De laatste twee woorden komen uit het dagelijkse, informele spraakgebruik.

Meer over