Diepzeetelescoop Antares bij Toulon voltooid

Duikboten hebben afgelopen weekend de neutrinotelescoop Antares voltooid, die op de bodem van de Middellandse zee is gebouwd. De detector uit de kust bij Toulon is mede gebouwd door fysici van het Nikhef in Amsterdam....

Van onze verslaggever Martijn van Calmthout

Ook het versnellerinstituut KVI in Groningen en het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee op Texel leverden bijdragen.

Antares bestaat uit twaalf kabels van elk 450 meter lang, die vertikaal verankerd zijn aan de bodem op een diepte van bijna 2,5 kilometer.

Elke kabel draagt 75 lichtgevoelige sensoren, die flitsjes kunnen registreren van neutrino's uit de kosmos die door het zeewater passeren. Zulke deeltjes ontstaan bij kosmische explosies zoals supernova's en gammabursts.

Neutrino's zijn deeltjes die ontstaan bij kernreacties en die nauwelijks interactie hebben met andere materie. Ze kunnen gemakkelijk dwars door de hele aarde bewegen.

Heel soms botst een neutrino echter met een atoomkern waardoor een muon ontstaat, een zware versie van het elektron. Een bewegend muon veroorzaakt in water een schokgolf van zogeheten cherenkov-licht.

Op 29 mei sloot een onbemande duikboot van de Franse marine de twaalfde lijn op de diepzeebodem aan op het datanetwerk aan land. Kort daarna werden de eerste waarnemingen van de volledige detector al gemeld.

Antares is de grootste neutrinodetector voor kosmische spookdeeltjes op het noordelijk halfrond. Diep in het ijs van de zuidpool bouwen Amerikanen en Britten ook een detector. De grote diepte is nodig om de detectoren af te schermen van andere kosmische straling.

Fysici en astronomen hopen met de nieuwe detectoren bronnen aan de hemel te kunnen aanwijzen van neutrino's, en dus echte astronomie te gaan bedrijven. Tot nog toe kon alleen de zon als afzonderlijke bron worden gevolgd met neutrinodetectoren.

\N (\N) Beeld
\N (\N)
Meer over