Beeld van de week

Deze mier kreeg de eerste genderneutrale wetenschappelijke naam

null Beeld Philipp Hönle
Beeld Philipp Hönle

Maak kennis met Strumigenys ayersthey, een miertje uit Ecuador dat dankzij de uitgang ‘they’ het allereerste wezen is met een genderneutrale wetenschappelijke naam.

De mier werd in 2018 in een regenwoud ontdekt door Philipp Hönle van de technische universiteit Darmstadt, Duitsland en is na classificatie door taxonoom Douglas Boohler van de universiteit Yale deze week beschreven in het vakblad ZooKeys.

Traditioneel krijgen dierennamen in het Latijn de vrouwelijke uitgang ‘ae’ of de mannelijke uitgang ‘i’, maar Boohler wilde liever het non-binaire ‘they’ gebruiken. Dat was toepasselijker omdat het diertje vernoemd is naar Jeremy Ayers. Die in 2016 overleden mensenrechtenactivist was onder de vleugels van kunstenaar Andy Warhol werd in de jaren zeventig ook bekend als Silva Thin, een rol waarmee hij gendergrenzen wilde doen vervagen. Ayers identificeerde zichzelf als homoseksuele man, maar was jarenlang een uitgesproken voorvechter van non-binaire rechten.

Al in 2007 bleek dat het in de internationale code voor nomenclatuur, de regels die bepalen hoe je wetenschappelijke namen kiest, was toegestaan om in de gekozen uitgang af te wijken van het geslacht van de persoon waarnaar een dier wordt vernoemd.

Meer over