Deens verleden

Een echte thriller is Maan boven St Croix (Signature/Manteau; ¿ 34,90), het misdaaddebuut van de Deense journalist Karsten Lund, eigenlijk niet....

Haar vader, die als boekhouder van de West-Indische Compagnie aanzien genoot, is hier meer dan twintig jaar geleden onder mysterieuze omstandigheden, overleden. Hij was het slachtoffer van een misdrijf dat nooit is opgehelderd. Toen het gezin Sloth Nielsen daarop naar Denemarken terugkeerde, was Bis drie jaar. Sindsdien is over de moord gezwegen, is de tragedie verdrongen. De mensen in Denemarken die haar vader hebben gekend, willen of kunnen zich niets meer herinneren.

Ook op St. Croix stuit Anne op een muur van stilzwijgen en soms nog erger. Zo ontsnapt ze aan de dood als het huis van haar hospita in brand wordt gestoken. En ook haar relatie met Nick is niet de zomerromance zoals ze zich die wellicht had voorgesteld.

Wat Maan boven St Croix aantrekkelijk maakt, is de manier waarop Lund historie en fictie met elkaar verweven heeft. Maar op een aantal spannende 'scènes' na blijft het boek te veel in het verleden steken. Denemarken als koloniaal machtje, een gevaarlijke slavenopstand in de achttiende eeuw die voortijdig wordt ontdekt, het is interessant, maar meer ook niet.

Meer over