Weblog

De Note 7, het nieuwe tabieltje van Samsung (herkent nu ook je iris)

Geen fabrikant die zo'n uitvoerige reeks producten heeft als het om smartphones en tablets gaat als Samsung. Nu is er dan weer een nieuwe Note, het tabieltje met pen-besturing.

Peter van Ammelrooy
Wie schrijft die blijft. Ook zonder inkt in je pen. Beeld Samsung
Wie schrijft die blijft. Ook zonder inkt in je pen.Beeld Samsung

De Samsung Galaxy Edge-telefoons, met hun scherm dat over de randen loopt, zijn weer een tikkeltje minder bijzonder geworden. Want ook het nieuwste tabieltje van de Zuid-Koreanen heeft nu zo'n gebogen scherm (die rand - Edge - kun je voorzien van snelkoppelingen naar apps en contactpersonen).

Samsung heeft dinsdag in New York de Galaxy Note 7 gepresenteerd, de zesde generatie van deze toestellen die groter zijn dan een smartphone en kleiner dan een volwaardig tablet (9,7 inch). Op Schiphol mocht een groepje genodigden het tabieltje maandag al 'voorbeschouwen'.

De 7 is de opvolger van de Note 5. Niet van de 6? Nee: de Zuid-Koreanen slaan een versie-aanduiding over, zoals Microsoft spreekt van Windows 10 zonder ooit versie 9 uit te brengen.

Dat versiesprongetje doet het bedrijf om, zoals product manager Marius Klijzing van Samsung Benelux het uitlegt, de consument niet in de war te brengen. Want de jongste topmodellen zijn toe aan versie 7 (de Galaxy S7 en S7 Edge) en een Note 6 zou dan de indruk kunnen wekken dat het om een oud model gaat.

De Note 5, geïntroduceerd in augustus 2015, heeft de Nederlandse markt nooit gehaald. 'We legden vorig jaar de focus op de S6 Edge +', stelt Klijzing. Hoewel Samsung niet zo'n grote markt zag voor phablets in Nederland, bleken consumenten en zakelijke gebruikers wel degelijk interesse te hebben in de Note 5. Het blog van Samsung Benelux lijkt dat te erkennen: 'Hij werd gemist, dus de Galaxy Note komt terug.' Toch wil Klijzing niet spreken van een 'verkeerde' inschatting.

null Beeld Samsung
Beeld Samsung
null Beeld Samsung
Beeld Samsung

Penvriend

Samsung begon met de Note-reeks in 2011. Het zijn toestellen met een flink scherm, 5,7 inch in versie 7, maar vooral bijzonder omdat ze zijn uitgerust met een stylus, een inktloos pennetje. Daarmee kun je op het scherm schrijven en tekenen.

De punt van het pennetje is nu net zo klein als de punt van een doorsnee ballpoint (0,7 millimeter in plaats van voorheen 1,6 mm). Schrijven met een stylus op een glazen scherm gaat doorgaans gepaard met een o zo lichte vertraging. Ook de Note 7 ontkomt niet aan dat verschijnsel, hoewel de ingenieurs van Samsung die vertraging van 70 milliseconden hebben teruggebracht naar 50. Merkbaar, maar de pen geeft niet meer dat gevoel alsof je met een stokje door stroop roert.

De Note 7-stylus heeft nu ook een gum en een grotere drukgevoeligheid, die je nauwkeurig de dikte van lijnen en stippen laat bepalen.

De stylus lijkt wel aan een nieuwe comeback bezig. Een aanwijspennetje werd een jaartje of tien geleden overbodig, omdat de aanraakschermen op mobieltjes en handheld computers zo goed werden dat ze dit hulpmiddel niet meer nodig hadden. We konden elementen selecteren met onze duim of vinger.

Toch hebben behalve Samsung ook LG, Microsoft, HP, Lenovo, Asus, Huawei en Dell smartphones en/of tablets met penbesturing in hun portfolio, gewoon omdat sommige handelingen beter gaan met een stylus. Zoals snel notities maken. Op de Note 7 kan dat zelfs als het scherm op zwart staat, in de pauzestand.

Alle mogelijkheden die een stylus biedt voor videobewerking. Beeld Samsung
Alle mogelijkheden die een stylus biedt voor videobewerking.Beeld Samsung

Op je blauwe ogen

De andere grote innovatie in de Note 7 is irisherkenning. Je kunt het toestel ontgrendelen door met een sensor je oog te scannen, zoals sommige passagiers op Schiphol sneller door de paspoortcontrole kunnen door hun oog in de Privium-scanner te drukken. De sensor in de Note 7 werkt wonderwel snel en goed. Hij laat zich niet in de luren leggen door een goede fotoafdruk, zegt Klijzing.

Je kunt met de irisscanner ook inloggen op websites die een wachtwoord vergen, maar dat werkt alleen als je de aparte Samsung-webbrowser gebruikt.

Samsung is niet de eerste met een irisscanner. Microsoft introduceerde hem al vorig jaar met Lumia 950 XL, Fujitsu stopte er eentje in zijn NX F-04G, Vivo rustte er zijn X5Pro mee uit, net als ZTE met zijn Grand S3 en Alcatel met zijn Idol 3. En die deden dat allemaal al in 2015.

Om je irisafdruk op te slaan en te laten herkennen dien je wel bril of contactlenzen uit te doen, waarschuwt Samsung, terwijl een zonnebril herkenning vanzelfsprekend onmogelijk maakt. Ook scannen in vol zonlicht gaat niet of moeizaam.

De virtual reality-bril van Samsung voor de Note 7. Beeld Samsung
De virtual reality-bril van Samsung voor de Note 7.Beeld Samsung

VR-vizier

De Note 7 is uitgerust met dezelfde 12 megapixel-camera als de Samsung S7 en S7 Edge, is voorzien van Android versie 6.0.1 en biedt standaard 64 gigabyte opslag, met geheugenkaarten uit te breiden naar 256 GB. Het toestel weegt 169 gram. Hij legt prettig in de hand.

De Note 7 is geschikt voor virtual reality, maar vereist wel een speciale uitvoering van Samsungs Gear VR-bril van 99 euro. Dat komt bovenop de adviesprijs van 849 euro voor het toestel. De Note 7 ligt op 2 september in de winkel.

Krijgt de S8 nu ook irisherkenning? Daar durven we wel een maandsalaris onder te verwedden. Of de S8 ook een pennetje krijgt? Doe niet zo mal.

Meer over