gadgetdeskNintendo Switch Lite

De Nintendo Switch Lite toont weidse spelwerelden via een schermpje op schoot

De Nintendo Switch Lite kan minder dan de gewone Switch, maar is de betere spelcomputer voor onderweg.

Niels Waarlo
Nintendo Switch Lite. Beeld Nintendo
Nintendo Switch Lite.Beeld Nintendo

Nog geen twintig jaar geleden zag je door de fletsgekleurde pixels met moeite de spelwereld, als je speelde op draagbare spelcomputers als de iconische Gameboy. Vergelijk dat eens met de Nintendo Switch Lite van vandaag de dag, die je via het schermpje op schoot laat uitkijken op weidse, driedimensionale spelwerelden vol detail en mogelijkheden.

Eigenlijk is de Switch Lite een gemankeerde versie van een ander apparaat: de gewone Switch, die in 2017 uitkwam. Daarop kun je niet alleen in de hand spelen, maar die kun je ook nog aansluiten op een televisie. De knoppen aan weerszijden van het scherm zijn los te klikken in de vorm van twee afstandsbedieningen, waarmee je de spelcomputer ook draadloos kunt besturen.

De oorspronkelijke Nintendo Switch, met afneembare afstandsbedieningen. Deze is ook op de tv aan te sluiten. Beeld Nintendo
De oorspronkelijke Nintendo Switch, met afneembare afstandsbedieningen. Deze is ook op de tv aan te sluiten.Beeld Nintendo

Het bleek een succesvol idee: mede dankzij de Switch handhaaft Nintendo zijn positie als een van de belangrijkste gamebedrijven ter wereld. Het apparaat maakte het mogelijk om in de bus of het park games te spelen die een aardig eindje meekunnen met die van de grote, krachtige spelkasten die je alleen via tv kunt spelen.

Maar de ideale draagbare console is het niet. Hij moet immers óók goed werken via televisie, waarvoor een hogere resolutie nodig is dan in draagbare modus, waardoor hij log en relatief zwaar is. Bovendien heeft hij een korte batterijduur, van tussen de 2,5 en 6,5 uur (vaak eerder richting dat eerste).

Goedkoper

De Switch Lite is met zijn 229 euro niet alleen bijna 100 euro goedkoper dan zijn zwaardere broer, het is ook een beter draagbare console. Met zijn bescheidener formaat en gewicht van 275 gram, meer dan 100 gram lichter dan de gewone Switch, ligt hij beduidend lekkerder in de hand. Het scherm is weliswaar ook kleiner, maar minstens even scherp en helder.

Een screenshot uit The Legend of Zelda: Breath of the Wild, te spelen op de Nintendo Switch (dus ook op de Lite). Beeld AP
Een screenshot uit The Legend of Zelda: Breath of the Wild, te spelen op de Nintendo Switch (dus ook op de Lite).Beeld AP

Alle Switch-spellen zijn gewoon beschikbaar, al zijn sommige enigszins beperkt in hun besturingsmogelijkheden, doordat het niet mogelijk is de afstandsbedieningen los te koppelen en hun bewegingssensoren te gebruiken als besturing. Deze worden bij de gewone Switch af en toe ingezet, bijvoorbeeld bij het richten van pijl en boog.

Ook de automatische aanpassing van schermhelderheid en de trilfunctie ontbreken. Dat laatste is jammer: het is best lekker als het hele apparaat meetrilt wanneer er bijvoorbeeld een explosie op het scherm plaatsvindt. Verder kan de accu weliswaar wat langer mee, maar met 3 tot 7 uur is de kans nog altijd aanzienlijk dat hij het bij lange autoritten niet volhoudt.

De gewone Switch is dankzij de Lite-versie niet overbodig gemaakt, behalve voor wie hem toch niet zal aansluiten op een televisie.

Deze Nintendo-spullen bespraken we eerder

Nintendo brengt een bijzondere VR-bril (en meer vertier) uit voor de Switch-spelcomputer. Eindelijk een originele toepassing voor virtual reality.

In Nintendo’s Fitness Boxing train je op de maat van de muziek. Maar geen enkele geest blijft gezond als hij wekenlang naar een karaokeversie moet luisteren van The Nolan Sisters, Aqua, T-Rex of - erger - Justin Bieber.

Nintendo heeft het ultieme spelconcept bedacht voor techneuten in de dop: kartonnen offline bouwpakketten die je combineert met een gameconsole. ‘Zeventig euro voor een doos met kartonnen bouwplaten. Een ambitieuze prijsstelling.’

Meer over