InzichtKolibrie

De kolibrie kan zich koud maken als geen ander

De kolibrie blijkt niet alleen de kleinste vogel, maar ook de vogel die zijn temperatuur tot het laagste niveau kan verlagen.

De reuzenkolibrie bleef 5,7 uur koud.  Beeld Getty
De reuzenkolibrie bleef 5,7 uur koud.Beeld Getty

Ze waren al de kleinste vogels op aarde, nu blijken ze ook de koudste: wetenschappers in Peru hebben aangetoond dat sommige soorten kolibries hun lichaamstemperatuur van 40 graden Celsius tijdelijk kunnen terugbrengen tot wel 3,3 graden. Die temperatuur werd gemeten bij de zwarte glansstaartkolibrie. Zo zijn de vogels in staat koude nachten en hoge luchtlagen in het Peruaanse Andes-gebergte te overleven, vermoeden wetenschappers. Door hun temperatuur te verlagen, hoeven de kleine vogels minder vet te verbranden.

De onderzoekers kwamen tot hun ontdekking door 26 exemplaren van zes soorten kolibries minstens een nacht in tenten zonder voedsel te houden. 24 van de 26 vogels vertoonden hetzelfde fenomeen. Terwijl de luchttemperatuur 2,4 graden bedroeg, raakten de vogels in een staat van verdoving, waarbij zij hun lichaamstemperatuur konden laten dalen. De 3,3 graden die bij de kolibrie gemeten werd, is een nieuw record. Tot nog toe was de laagst gemeten temperatuur van vogels 4,3 graden. Dat ging om een nachtzwaluw.

Niet elke soort wist zijn lichaamstemperatuur even lang aan te passen aan de omstandigheden. De reuzenkolibrie (foto) bleef 5,7 uur koud, de zwarte glansstaart hield het maar liefst 10,6 uur vol.

Meer over