Reportage

De draad kwijt

Ze zijn handig, maar nog geen succes: draadloze opladers voor je mobiel. Ook doordat drie partijen strijden om hun technologie tot standaard te maken.

Peter van Ammelrooy
null Beeld IKEA
Beeld IKEA

Aan huisgenoot J. moet ik elke keer weer het verschil uitleggen. Tussen mobiel internet ('Daarmee kun je naar Zalando surfen als je over straat loopt') en de draadloze variant ('Dat is Wi-Fi. Dat gebruik je hier thuis of als je bij Bagels & Beans je e-mail leest'). Dus toen Samsung deze maand zijn nieuwe vlaggenschip liet uitvaren, de Galaxy S6, zette ik me schrap voor kritische observaties. Want de Zuid-Koreanen doen er een draadloze oplader bij.

'Dus dit is óók draadloos?'

'Als in: je hoeft geen kabeltje in het toestel te prikken om de batterij op te laden. Je legt het toestel gewoon op dit podiumpje neer.'

'Maar ik zie daar wel een snoertje uitkomen.'

'Klopt. Ergens moet de stroom vandaan komen.'

'Dan is het toch niet draadloos!'

'Dat zijn Wi-Fi en mobiel internet ook alleen maar over de eerste meters. Jouw whatsappjes zweven naar een modem of de zendmast en gaan via koperkabel of glasvezel verder.'

'Zoveel moeite is zo'n kabeltje inpluggen toch niet?'

Nee, zo veel moeite is dat niet. Mits je je oplader niet thuis hebt laten liggen en je in een gezelschap verkeert waar je de enige bent met een iPhone met zijn afwijkende aansluitingen tussen alle Android-bezitters. Of de enige met een mobieltje met een USB-micro-B-aansluiting terwijl de rest een mini-B-adapter heeft. Als iedereen een draadloze oplader zou hebben, hadden we dat gemier niet meer.

Draadloze opladers hebben meer voordelen. Snoeren en stekkeringangen kunnen beschadigd raken. Ze slijten. Dankzij draadloos opladen kunnen fabrikanten mobieltjes maken die geen enkele opening meer hebben en dus beter bestand zijn tegen water en stof. Nu gooi je je oude, defecte telefoon weg inclusief de adapter . Een draadloze oplader kun je hergebruiken.

null Beeld Microsoft
Beeld Microsoft

19de eeuw

Toch slaat het draadloos opladen pas sinds een paar jaar aan. En dat terwijl de Servisch-Amerikaans uitvinder, elektrotechnicus en natuurkundige Nikola Tesla al aan het einde van de 19de eeuw met inductie experimenteerde. Tesla ontdekte dat stroom die door een spoel loopt een elektromagetisch veld opwekt. Met een tweede spoel kun je die energie opvangen en weer in stroom omzetten. Koppel daar een batterij aan en je kunt die opladen.

Wetenschappers deden er bijna een eeuw over om Tesla's vondst te vervolmaken. De consument maakte pas in de jaren negentig van de vorige eeuw kennis met het fenomeen, toen fabrikant Oral-B de eerste elektrische tandenborstel op de markt bracht die je draadloos kon opladen. Sindsdien is de technologie toegepast op onder andere elektrische auto's, scheerapparaten, stadsbussen en pacemakers.

Voor hartpatiënten is het een uitkomst. De eerste mens met een pacemaker onderging tussen 1958 en zijn dood in 2001 liefst 26 ingrepen, onder meer om de accu te vervangen.

null Beeld Samsung
Beeld Samsung

Palm

Het eerste mobieltje met draadloze oplader werd in 2009 geïntroduceerd door Palm, de oud-specialist in handheldcomputers. Daarna volgden Nokia, HTC, LG en Samsung. Draadloos oplaadbare telefoons zijn evenwel eerder uitzondering dan regel. Vorig jaar werden er rond de 50 miljoen draadloze opladers verkocht en 1,8 miljard mobiele telefoons.

Een van de obstakels voor een draadloze opmars is de wedijver tussen drie technologieën die graag tot de internationaal erkende standaard verheven willen worden. Zo'n 200 elektronicamakers hebben zich geschaard achter Qi. Qi-opladers zijn te vinden op meer dan 3.000 openbare plekken, zoals hotels, restaurants en vliegvelden wereldwijd.

De grootste rivaal van Qi is de technologie van de Power Matters Alliance (PMA). Hun opladers kennen elk toestel een uniek nummer toe. Dat maakt het mogelijk gebruikers te 'volgen'. Caféhouders en restaurants kunnen die informatie vergaren om service op maat te bieden, maar privacybeschermers zijn minder enthousiast.

Een greep uit courante modellen smartphones die uit de doos draadloos oplaadbaar zijn:

Samsung S6 en S6 Edge
Google Nexus 4, 5, 6, 7
Microsoft Lumia 735, 830, 930, 1020, 1520
Asus Padfone S
Blackberry Classic
CAT Catphone S50
LG Optimus G Pro, G3
Motorola Droid Mini, Max, Turbo
Yotaphone 2

Voordelig

De derde technologie is bedacht door Apple. Hoewel het zijn vinding al wel heeft gepatenteerd, heeft de Californische elektronicamaker nog geen iPhone, Watch of computermuizen uitgebracht die draadloos zijn op te laden. Een eigen technologie is profijtelijk, omdat Apple geld kan vragen aan partijen die opladers willen produceren voor zijn gadgets.

Een iPhone of ander merk mobieltje is wel eenvoudig geschikt te maken voor draadloos opladen. Fabrikanten zoals Maxfield verkopen inductieve omhulsels en adapters met een koppelstuk dat je in de stroomingang van een toestel stopt.

Goed nieuws voor huisgenoot J.: er zijn opladers in de maak die ook op een meter afstand werken, of verder. Dan is een podiumpje met snoer niet meer nodig.

'Doe me die maar.'

Meer over