DE CLAIM hiv-zoenen

Twee op de vijf Nederlanders – 41 procent om precies te zijn – zijn stigmatiserende sukkels, suggereert het Aids Fonds.

Tijd voor een campagne om stigma’s over hiv de deur uit te helpen, bedacht het Aids Fonds. Irreële angst immers leidt tot een negatieve houding tegenover mensen met hiv, legt het Aids Fonds uit. De campagne, gelanceerd door minister Ronald Plasterk is afgelopen weekend begonnen.

In het hele land zijn van de week in bus- en tramhokjes affiches opgehangen waarop ex-Ajax-voetballer Ryan Babel (nu Liverpool), tv-types Sophie Hilbrand en Jeroen Pauw, en tattoozetter Henk Schiffmacher de wereld streng aankijken vanwege zoveel stigmatiserende onwetendheid.

Op de website www.hoepositiefbenjij.nl kunnen Nederlanders ‘hun kennis en houding op het gebied van hiv testen.’ Hiv is niet overdraagbaar via speeksel en niet via zweet of een wondje, leggen Hilbrand en Babel daar verkeerd antwoordende sukkels bestraffend uit.

Weliswaar politiek incorrect, toch even bij het Aids Fonds het dossier opgevraagd waaruit zou blijken dat tongzoenen een volstrekt risicoloze aangelegenheid is. Goede vraag, reageert de voorlichter. ‘Nee, zo’n dossier is niet voorhanden, het is immers algemeen bekend. We zoeken het uit.’

Dus zelf gePubMed. In speeksel zitten veel minder virusdeeltjes dan in lichaamsvloeistoffen als sperma en bloed. In speeksel zitten eiwitten die virusverspreiding remmen. Dit kan een factor honderd in aantal hiv-deeltjes schelen. Toch, adviseert de CDC, is het raadzaam elk besmettingsrisico – hoe klein ook – uit te sluiten. De dienst raadt tongen met een hiv-geïnfecteerde af, ook al is overdracht via speeksel nooit aangetoond. Waanzinnig, karakteriseert het Aids Fonds dit CDC-advies.

In de literatuur wordt verwezen naar mogelijk één geval: een hiv-besmette man in de VS die in 1995/96 een vrouw zou hebben besmet met alleen tongen. Via speekseluitwisseling, is het idee. Het kan bloedcontact zijn geweest: man en vrouw hadden ontstoken en bloedend tandvlees.

Bloed- en zaadcontact zijn verreweg de belangrijkste besmettingsroutes, blijkt uit epidemiologische studies waarbij hiv-geïnfecteerden achteraf naar hun gedrag is gevraagd. Maar omdat tongzoenen (bijna) nooit de enige contactvorm is, is met dit type onderzoek de rol van speeksel niet (nauwelijks) te achterhalen, schrijven Britse epidemiologen van Imperial College in Londen eind vorig jaar in een overzichtartikel in de International Journal of Epidemiology. Een onbekende rol die belangrijker wordt naarmate ander routes door gedragsverandering worden geblokkeerd. ‘Het is een klein risico dat zeker geen nul zal zijn.’

Broer Scholtens (in het katern Kennis van 6 juni 2009)

Meer over