Beeld van de week

De bultrug en het bootje

Kim Bakker
null Beeld Duke University Marine Robotics and Remote Sensing
Beeld Duke University Marine Robotics and Remote Sensing

Eén tik van de bultrug en de boot vliegt zonder pardon de lucht in. Toch zal de bemanning niet al te angstig geweest zijn: het zijn ervaren wetenschappers die in de Antarctische wateren het eetgedrag van het dier naast hen bestuderen.

Deze 15 meter lange gigant hoeft alleen maar zijn bek open te houden en laat op die manier, zo blijkt uit de studie die deze onderzoekers publiceerden in het tijdschrift Nature, drie keer zo veel planktonkreeftjes naar binnen glijden als eerder gedacht.

Van het aantal walvissen dat honderd jaar geleden rondzwom, is anno 2021 nog maar een fractie over. Zouden de zeeën dan inmiddels niet vol moeten zitten met planktonkreeftjes? Gek genoeg zijn de oceanen juist leger dan ooit.

Dat komt doordat walvissenpoep een geweldige bemester is voor fytoplankton, het lievelingseten van planktonkreeftjes, op hun beurt weer op het walvissenmenu. Een perfecte kringloop, tot de jacht in de twintigste eeuw de walvispopulatie decimeerde.

Er is hoop, aldus de onderzoekers. Door de oceaan te bemesten met soortgelijke voedingsstoffen, krijgt de kringloop kans op herstel.

Meer over