Dataverkeer groeit explosief dankzij 4G

Het dataverbruik van mobiele telefoons en tablets is in het tweede kwartaal dit jaar sterk toegenomen. Het verbruik steeg met 6,6 miljard Mb tot 27,5 miljard Mb. Dat verbruik staat gelijk aan het downloaden van 'tientallen miljoenen films', aldus de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in de maandag gepubliceerde Telecommonitor.

Ook het gebruik van apps neemt toe. Beeld anp
Ook het gebruik van apps neemt toe.Beeld anp

Het dataverbruik groeit zo sterk vanwege de uitrol van snel 4G-internet, dat het mogelijk maakt ook onderweg filmpjes en tv-series via de telefoon en tablet te kijken. De ACM verwacht op basis van eigen cijfers en contacten met marktpartijen dat het datagebruik de komende kwartalen blijft stijgen.

Tegen eind maart volgend jaar zullen alle providers hun 4G-netwerk hebben uitgerold, waardoor het netwerk in 99 procent van Nederland beschikbaar zal zijn. Hoewel nog een minderheid van de telefoonabonnementen wordt afgesloten voor 4G, neemt dit netwerk nu al meer dan de helft van het mobiele dataverkeer voor zijn rekening.

Meer abonnementen

Het aantal abonnementen voor mobiele telefonie blijft toenemen. Op dit moment heeft al 82 procent van de Nederlanders een mobiel abonnement, tegen 77 procent eind vorig jaar, stelt nieuwswebsite Telecompaper.

Het aantal mobiele aansluitingen voor zowel spraak als data groeide met 11 procent tot ruim 11,5 miljoen. In de afgelopen twee jaar stapte 40 procent van de telefoonabonnees over naar een andere aanbieder, doorgaans vanwege de (voorgespiegelde) kosten.

Trouwste klanten

Klanten van T-Mobile en Vodafone blijven hun provider het meest trouw. KPN, T-Mobile en Vodafone hebben in alle leeftijdscategorieën veruit de meeste klanten.

Met het gebruik van de mobiele telefoon neemt ook het gebruik van allerlei apps toe. Volgens de ACM is dat niet zonder risico voor de gebruiker. In de afgelopen week begonnen campagne 'Elke app heeft een prijs' wordt gewezen op de indirecte prijs van gratis apps. 'Vaak staan consumenten er niet bij stil dat zij daarvoor 'betalen' in de vorm van het vrijgeven van hun foto's of adresboek', aldus de marktwaakhond.

undefined

Meer over