Computervirus besmet niet hele sector

Terwijl computer- en softwarebedrijven IBM en Baan last zeggen te hebben van het millennium-effect, zegt collega-softwarebedrijf Microsoft juist dat de winst in het vierde kwartaal zal accelereren....

Van onze verslaggever Lucas van Grinsven

Dat is althans het geval bij de softwarebedrijven Baan, SAP en PeopleSoft. Ook computerreus IBM moest donderdag diep buigen toen zijn beurskoers met eenvijfde daalde, ofwel 37 miljard dollar, na de mededeling dat de verkoop van grote computers (mainframes) met 40 procent was verminderd.

Het millenniumprobleem heet plotseling een millenniumeffect. Weinigen gaan er immers nog van uit dat de wereldeconomie zal vastlopen door sputterende computers die het verschil niet zien tussen het jaar 2000 en het jaar 1900. Integendeel. Er is zoveel geïnvesteerd in nieuwe computersystemen dat de grote bedrijven en hun toeleveranciers vol vertrouwen het nieuwe millennium ingaan.

En dat is precies de reden voor het inzakken van de verkoop. De klanten zijn klaar. 'Tot nu toe was er een enorme stijging van de omzet die het gevolg was van grote projecten, en nu vallen die, BOEM, stil', zegt sectoranalist Ron Belt van ABN Amro.

Grote ondernemingen hebben miljarden guldens geïnvesteerd in nieuwe software en computers die millenniumbestendig zijn. Na de eerste helft van 1998 zijn er echter nauwelijks nieuwe projecten gestart. Daarmee volgden zij de aanbeveling van onderzoeksbureaus als het Amerikaanse Gartner. Deze adviseerden het bedrijfsleven om na die datum geen nieuwe projecten te starten omdat deze niet zouden kunnen worden afgerond vóór de eeuwwisseling.

Het millennium is dus misschien geen probleem meer, maar het effect kunnen de grote automatiseerders duidelijk voelen. Pas als de nieuwe eeuw op stoom is gekomen, zal het bedrijfsleven opnieuw investeren in grote computersystemen, verwachten analisten en grote softwarebedrijven.

Niet alle softwarebedrijven en automatiseerders lijken last te hebben van het millenniumeffect. In de resultatenwaterval van deze week rapporteerde Microsoft doodleuk een 37 procent hogere winst wegens 'waanzinnige' vraag naar kantoorsoftware.

De verklaring is dat dit softwarebedrijf niet louter afhankelijk is van grote bedrijfsklanten, maar ook van het midden- en kleinbedrijf en particulieren. Hun organisaties zijn niet ingewikkeld en meestal moet slechts de boekhouding worden overgezet op een millenniumbestendige computer.

Leveranciers van deze software kunnen de komende tijd nog veel omzet verwachten. 'Ook bedrijven als Exact, Unit4 en Sage zullen hiervan profiteren', zegt analist Belt.

Een andere groep computerbedrijven die geen enkele last heeft van het millenniumprobleem zijn de Internetbedrijven. 'De uitgaven daaraan durven bedrijven niet uit te stellen', zegt analist Cornelis Bos van ING Barings. Zelfs verkoop- en marketingafdelingen blijken hiervoor geld te willen ophoesten uit hun begroting, zo cruciaal beschouwen zij Internet voor hun toekomst.

Deze uitgaven zullen niet ten goede komen aan grote automatiseerders, omdat Internetbedrijven merendeels klein en jong zijn. De gang van zaken bij automatiseringsreuzen als Getronics, Unisys, Cap Gemini en EDS is daarom ongewis. In de VS kampen zij met het millenniumeffect, maar in Europa lijken de gevolgen minder en is de millenniumbug voor hen wellicht ook humbug.

Meer over