Commissie verdiept zich in zaak-Tuitjenhorn

Een commissie onder voorzitterschap van Carel Bleichrodt gaat het handelen van alle betrokken instanties evalueren in de zaak rond huisarts Tromp uit Tuitjenhorn. Die commissie moet daar uiterlijk 31 januari 2015 mee klaar zijn. De ministerraad heeft vandaag ingestemd met het voorstel hiervoor van minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie en minister Edith Schippers van Volksgezondheid.

Redactie
null Beeld ANP
Beeld ANP

Huisarts Nico Tromp diende medio augustus vorig jaar een terminaal zieke patiënt 1000 milligram morfine toe, veel meer dan toegestaan. De behandeling was volgens de arts bedoeld als pijnbestrijding, maar de patiënt overleed binnen een half uur. De enorme hoeveelheid morfine die Tromp toediende, zorgde er voor dat de IGZ hem op non-actief zette; het Openbaar Ministerie begon een strafzaak. Kort daarna pleegde de arts zelfmoord.

De advocaat van de arts benadrukte destijds tegenover de IGZ dat Tromp niet de bedoeling had zijn patiënt te laten sterven.

Woensdag liet de Inspectie voor de Gezondheidszorg weten dat een eerste onderzoek naar de gebeurtenissen is afgerond. Wat daaruit naar voren is gekomen, wilde de IGZ niet zeggen. Schippers had al eerder aangekondigd dat er een externe evaluatie zou komen na het IGZ-onderzoek.

Carel Bleichrodt is oud-vice-president van de Hoge Raad.

Meer over