Clinton wil snel medicijn tegen aids

Amerikaanse wetenschappers en organisaties van aidspatiënten hebben welwillend, maar met scepsis gereageerd op president Clintons oproep binnen tien jaar een medicijn tegen aids te ontwikkelen....

Van onze correspondent

Oscar Garschagen

WASHINGTON

'Het formuleren van een duidelijk doel spreekt mij aan, maar er zijn veel wetenschappelijke en financiële obstakels', aldus professor Robert Gallo, medeontdekker van het aidsvirus en hoofd van het Institute of Virology in Maryland.

Tijdens een toespraak zondag op de Morgan State Universiteit in Baltimore vergeleek Clinton het doel om uiterlijk in 2007 een middel tegen aids te hebben gevonden met de oproep van president Kennedy in 1961 om voor het einde van dat decennium een man op de maan te hebben gezet.

'Hij (Kennedy) gaf ons de opdracht de maan te bereiken. Laten we nu de belangrijkste uitdaging van onze tijd aannemen, een uitdaging met gevolgen voor leven en dood van miljoenen in de hele wereld', aldus de president op de Afrikaans-Amerikaanse universiteit. Hij voegde daaraan toe dat het niet langer de vraag is of Amerikaanse onderzoekers in staat zijn een medicijn te ontwikkelen, 'maar wanneer'.

In zijn begroting voor komend jaar wil Clinton dat er 148 miljoen dollar (37 miljoen meer dan in 1996) wordt gespendeerd aan aidsonderzoek. Hij stelde voor op de National Institutes of Health in Bethesda een speciaal onderzoekscentrum met dertig tot vijftig onderzoekers te vormen. Deze NIH-onderzoekers werken op het ogenblik op de verschillende afdelingen van het befaamde onderzoeksinstituut.

Dr Anthony Fauci, directeur van het National Institute of Allergy and Infectious Diseases, zei te verwachten dat de president en het Congres de benodigde extra middelen zullen vrijmaken om het doel te verwezenlijken.

Fauci, die besmet is met HIV, zei dat het belangrijk is dat een president zich openlijk uitspreekt en concrete doelen stelt.

De militante homo-organisatie Act Up noemde de president echter 'een ongelooflijke hypocriet'. Wayne Turner, woordvoerder van de Washingtonse afdeling van Act Up: 'Echt grote presidenten hebben in tijden van crises het land, maar ook de middelen gemobiliseerd. Het Apollo-project van Kennedy was bijzonder goed gefinancierd. Maar Bill Clinton wil graag in het nieuws komen met een paar lekkere uitspraken en doet verder niet meer dan het verschuiven van een paar employees van de NIH.'

Over de vraag of het mogelijk is binnen tien jaar een medicijn te vinden, liepen maandag in de VS de meningen uiteen. Niemand zei echter dat de president een onhaalbaar doel heeft geformuleerd.

Meer over