China gaat grootste deeltjesversneller ter wereld bouwen

China wil tussen 2020 en 2025 beginnen met de bouw van de grootste deeltjesversneller ter wereld. Dat meldt de Belgische krant De Morgen donderdag op basis van verschillende Chinese media. De deeltjesversneller moet wetenschappers meer leren over de werking van het universum.

Redactie
De deeltjesversneller van het Europees Centrum voor Kernonderzoek. Beeld AP
De deeltjesversneller van het Europees Centrum voor Kernonderzoek.Beeld AP

Als de Chinese deeltjesversneller er komt, wordt deze minstens twee keer zo groot als de deeltjesversneller van het Europees Centrum voor Kernonderzoek (CERN). Onderzoek met die machine leidde in 2012 nog tot de bevestiging van het bestaan van het zogenoemde Higgs-deeltje.

Het 'Higgsboson' is een elementair deeltje dat bestaat om het standaardmodel van de deeltjesfysica kloppend te maken. Het is de drager van het higgsveld, dat in het hele universum aanwezig is. Door de zogeheten higgsbosonen krijgen alle andere deeltjes massa.

Higgsboson

Het Higgs-deeltje staat centraal bij de Chinese deeltjesversneller. Die moet miljoenen van deze deeltjes kunnen produceren. De Europese deeltjesversneller, die maar liefst 27 kilometer groot is, kan nu slechts honderden deeltjes produceren. De toekomstige Chinese deeltjesversneller wordt '50 tot 100 kilometer' groot.

'De LHC genereert Higgs-deeltjes met tal van andere deeltjes', legt Wang Yifang, directeur van het Chinese Instituut voor Hoge Energiefysica, uit aan De Morgen. 'Onze toekomstige installatie creëert een uitzonderlijk pure omgeving, die enkel Higgs-deeltjes voortbrengt.' De nieuwe deeltjesversneller zal tot zeven keer meer energie kunnen opwekken dan de machine van het CERN, aldus Yifang.

Wereldleider inzake wetenschap

China koestert de ambitie om uit te groeien tot een van de wereldleiders inzake wetenschap, biologie en kosmologie. Die ambitie gaat gepaard met forse investeringen. Het idee voor de grootste deeltjesversneller ter wereld ontstond in 2013, niet lang na de ontdekking van het Higgsboson-deeltje.

Meer over