CERN ziet aan boord ISS hints voor donkere materie

Deeltjeslab CERN heeft woensdag een einde gemaakt aan weken van geruchten dat de AMS-detector aan boord van het ruimtestation ISS deeltjes donkere materie zou hebben gevonden. Donkere materie veroorzaakt in het heelal wel zwaartekracht, maar is verder onzichtbaar.

Martijn van Calmthout
De AMS-detector. Beeld ap
De AMS-detector.Beeld ap

Echte donkere materie herft AMS niet gevonden, zei teamleider en Nobelprijswinnaar Sam Ting woensdagmiddag in een ingelast colloquium. Wel ziet AMS een stroom antimaterie die van alle kanten op aarde neerregent. Waardoor die ontstaan is onbekend, maar er is een theorie die zegt dat de gevonder positronen ontstaan als bepaalde deeltjes donkere materie op elkaar botsen en elkaar vernietigen.

In theorie gaat het om zogeheten supersymmetrische deeltjes, zware familieleden van bekende deeltjes die op geen enkele normale manier interacties hebben met gewone materie. Ook in de LHC-versneller wordt naar zulke deeltjes gespeurd.

Volgens teamleider Ting van het in 2009 in gebruik gestelde Alpha Magnetic Spectrometer (AMS) op ISS registreert het apparaat een meetbaar overschot positronen in de kosmische straling. Positronen zijn positief geladen familie van het elektron.

Volgens Ting geeft het gevonden overschot antimaterie nog niet voldoende houvast voor echte conclusies over de oorsprong van de deeltjes. Blijkens een concurrerende theorie kunnen positronen ook afkomstig zijn van pulsars, snel draaiende neutronensterren die een rondzwiepende bundel deeltjes en straling uitzenden, rondom het melkwegstelsel.

Het team van AMS zegt vooral tevreden te zijn dat de detector, de eerste deeltjesdetector in de ruimte ooit, zijn werk goed doet. Ting zei woensdag te verwachten dat al de komende maanden meer zicht kan komen op de vraag of de gevonden positronen werkelijk samenhangen met donkere materie. In dat geval mogen positronen maar een bepaalde maximale energie hebben. Vooralsnog is dat in de metingen van AMS niet echt terug te vinden.

undefined

null Beeld epa
Beeld epa
Meer over