CERN heeft aanwijzingen voor bestaan broertje higgsdeeltje

Het befaamde Higgsdeeltje, dat andere deeltjes massa geeft, heeft misschien meerdere gedaanten.

Martijn van Calmthout
Peter Higgs Beeld Science Photo Library
Peter HiggsBeeld Science Photo Library

De 27 kilometer grote ondergrondse LHC-deeltjesbotser, waarmee in 2012 het bestaan van het langgezochte higgsdeeltje werd aangetoond, schiet sinds de zomer protonen op elkaar met verdubbelde energie. De twee reuzendetectoren Atlas en CMS in de ring zeggen beide bij een energie van 700 GeV meer fotonparen te zien dan verwacht.

De afwijking zou toeval kunnen zijn en bij meer metingen weer kunnen verdwijnen, zeiden woordvoerders van de twee experimenten Niettemin doen al enkele weken op en rond CERN geruchten de ronde dat de fotonparen ontstaan als een nog onbekend zwaar deeltje uit elkaar valt. In theorie zou dat een zwaarder familielid van het befaamde higgsdeeltje kunnen zijn. Ook de eerste higgs werd in 2012 gevonden via het ontstaan van extra fotonparen.

Het eerste higgsdeeltje (met een massa van 125 GeV) verklaart hoe deeltjes aan hun massa komen. Bij de ontdekking op CERN in 2012 werd al gespeculeerd over eventuele zwaardere familieleden van de gevonden higgs, die volgens de meeste theoretici verrassend licht was.

Geen nieuw deeltje

Van een ontdekking van een nieuw deeltje is nog echt geen sprake, tempert de Nijmeegse fysicus Nicolo de Groot al te hoge verwachtingen. 'In dat geval had CERN vandaag een persconferentie gehouden, in plaats van dit seminar. De party line is nog voorzichtig: we meten door om te zien of dit echt wat is. Dat lijkt me heel verstandig.' Dat beide detectoren onafhankelijk van elkaar op precies dezelfde energie iets geks zien, noemt hij wel opmerkelijk. 'We hadden elkaars plaatjes echt nog niet gezien.'

Sinds kort ligt de LHC-versneller stil voor de traditionele winterstop. Volgend jaar haalt hij in één klap tienmaal zoveel metingen binnen als in 2015.

Meer over