nieuws

Brits onderzoek geeft De Jonge ongelijk: meer tijd tussen eerste en tweede prik Pfizer had tóch zin gehad

Wie pas na drie maanden, in plaats van na drie weken, de tweede dosis Pfizervaccin krijgt, heeft daarna drieënhalf keer zoveel antistoffen in het bloed. Dat kan erop duiden dat men uiteindelijk langer beschermd blijft tegen het coronavirus.

In de Gelderse plaats Wijchen krijgen senioren hun tweede vaccinatie. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
In de Gelderse plaats Wijchen krijgen senioren hun tweede vaccinatie.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

De nieuwe ontdekking, gedaan het Verenigd Koninkrijk, komt een maand nadat demissionair minister Hugo de Jonge besloot om de tweede Pfizerprik niet uit te stellen, omdat dat teveel gedoe zou geven. Ook de Gezondheidsraad had twijfels. Door de tweede prik uit te stellen zou men weliswaar sneller meer mensen kunnen inenten, maar de opbrengst – naar schatting vijf mensen minder in het ziekenhuis per dag – zou ‘relatief klein’ zijn en pas tegen de zomer optreden, aldus de Raad.

Daarbij woog men echter niet mee dat de bescherming mogelijk langer aanhoudt. De Gezondheidsraad zag wel beren op de weg: zo zou uitstel van de tweede prik gevaarlijke virusvarianten in de kaart kunnen spelen. Half geïnfecteerde mensen zouden het virus immers een broedplaats kunnen bieden om te ‘wennen’ aan de vaccins.

Of mensen na uitstel van de tweede prik ook echt langer beschermd zijn, zal vervolgonderzoek moeten uitwijzen volgens de Britse wetenschappers van de Universiteit van Birmingham in hun voorlopige onderzoek. Onduidelijk is hoe de immuniteit bij mensen die later zijn ingeënt zich verder ontwikkelt. Wel zagen de wetenschappers dat mensen die hun tweede prik later kregen een minder goede ‘T-celrespons’ hadden – de verdediging tegen besmette cellen. Na enkele maanden trok dat echter bij.

Meer over