Brazilië sticht grootste tropische bosreservaat

De scheidend gouverneur van de Braziliaanse staat Pará in de Amazone, Simão Jatene, heeft maandag het grootste tropische bosreservaat ter wereld uitgeroepen....

Van onze verslaggeefster

Het nieuwe reservaat verenigt negen bestaande deelreservaten en staat in verbinding met diverse andere grensoverschrijdende beschermde gebieden, onder meer het Centraal Suriname Natuur Reservaat in Suriname (1,6 miljoen hectare), Guyana en Frans Guyana. Het completeert zo een uitgestrekte beschermingscorridor van gebieden in het noordelijk Amazonegebied.

Hiermee is de natuurbescherming verzekerd in de zogeheten Guyana Shield Corridor, die het hele noordelijke Amazonegebied omvat, inclusief Tumucumaque en gebieden in de staat Amapá, de Guyana’s, Zuid-Venezuela en delen van Zuidoost-Colombia.

In het gebied leven bedreigde diersoorten als de reuzenotter en de saki-aap. Daarnaast komenn er onder meer jaguars, reuzenmiereneters en zwarte spinapen voor.

Het nieuwe bosreservaat kwam tot stand dankzij een investering van 1 miljoen dollar door de Braziliaanse afdeling van de natuurbeschermingsorganisatie Conservation International (CI), en met financiële ondersteuning van de Gordon en Betty Moore Foundation en Conservation Internationals Global Conservation Fund.

CI ontdekte eerder vogelsoorten tijdens expedities in het Foja-gebergte op Nieuw-Guinea, en nieuwe mariene soorten bij Vogelkop, ook op Nieuw-Guinea (wandelende haaien). Bij een expeditie van de Caraïbische afdeling van de organisatie werden in februari bij Saba nieuwe vissen-, wier- en algensoorten ontdekt.

Meer over