NieuwsWetenschap

Brandbrief jonge wetenschappers: geen geld om vertragingen in te halen, kennis gaat verloren

Als er niets gebeurt, raken wetenschappelijke carrières door de coronacrisis gefrustreerd en gaat kennis verloren. Dat is de boodschap van jonge wetenschappers in een ‘brandbrief’ aan de regering, waarin ze vragen om 350 miljoen euro aan financiële steun.

George van Hal
Jonge onderzoekers die vertraging oplopen door de coronacrisis kunnen dit vaak niet goedmaken vanwege tijdelijke contracten. Beeld Hollandse Hoogte / Rob Voss
Jonge onderzoekers die vertraging oplopen door de coronacrisis kunnen dit vaak niet goedmaken vanwege tijdelijke contracten.Beeld Hollandse Hoogte / Rob Voss

Dichte labs, mislukte experimenten, gesloten archieven, onbereikbare proefpersonen en stopgezet veldwerk: het zijn zomaar wat gevolgen van de coronacrisis waardoor de carrières van jonge wetenschappers in gevaar komen. Dat schrijven zij maandag in een brandbrief aan minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap).

Vertegenwoordigers van onder meer de Jonge Akademie van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, het Promovendi Netwerk Nederland en PostDocNL, de Nederlandse vereniging voor postdocs, vragen daarin om 350 miljoen euro om jonge onderzoekers door deze periode te loodsen.

De crux van het probleem schuilt in de tijdelijke contracten die onderzoekers dwingen hun werk binnen de twee tot vier jaar af te ronden. Met een overheidsfonds zouden de getroffen onderzoekers een paar maanden langer door kunnen werken.

Lab dicht, proefpersonen thuis

De onderzoekers illustreren de impact van corona op beginnende wetenschappelijke carrières aan de hand van geanonimiseerde voorbeelden. Zo schrijven ze over ‘Stefanie’, die in 2020 een experiment heeft voorbereid dat de basis moet vormen van het belangrijkste hoofdstuk van haar proefschrift. Alleen sloot door corona het lab en bleven de proefpersonen thuis. In het beste geval kan ze eind van dit jaar haar experimenten alsnog doen, maar voor de extra tijd die het analyseren en verwerken van de resultaten kost heeft ze geen financiering.

Of neem arts-onderzoeker ‘Rachid’, die een algoritme ontwikkelt om hartinfarcten eerder en beter mee te herkennen. Doordat de reguliere zorg stokte, kon hij geen patiëntgegevens verzamelen en ligt zijn project stil. En bioloog ‘Lisa’, die met een prestigieuze beurs onderzoek doet in de VS, moet straks zonder metingen terug naar Nederland, op zoek naar een andere baan.

‘Eerder gedane investeringen in onderzoek en innovatie dreigen vernietigd te worden en een generatie van jonge onderzoekers gaat verloren voor de wetenschap en de maatschappij’, schrijven de onderzoekers in hun brief. Minister Van Engelshoven was vanwege het zomerreces niet bereikbaar voor een reactie.

Meer over