Borsttumoren soms niet meer terug te vinden

Er zijn vermoedelijk borsttumoren die vanzelf weer verdwijnen, stellen onderzoekers van het Noorse gezondheidsinstituut in Oslo...

Ze ontdekten dat naarmate vrouwen frequenter een mammogram lieten maken, er meer borsttumoren werden gevonden en geopereerd, blijkt uit hun publicatie dinsdag in de JAMA/Archives of Internal Medicine.

Hun visie sluit aan bij de observatie dat de introductie van landelijke – gratis - borstkankerscreening in Europese landen steevast heeft geleid tot meer gevallen van borstkanker.

De Noren keken naar het voorkomen van borsttumoren op mammogrammen die tussen 1996 – 2001 zijn genomen, na de introductie van landelijke screening.

Het betreft bijna 120 duizend mammogrammen van vrouwen van 50 tot 64 jaar ouder uit vier Noorse provincies die om de twee jaar een mammogram lieten maken.

Ze vergeleken deze met een controlegroep van bijna 110 duizend vrouwen die zich na zes jaar liet controleren. In de screeningsgroep troffen ze 22 procent meer tumoren aan dan in deze controlegroep.

Meer over