'Bewijs voor bestaan zwarte gat geleverd'

Wetenschappers hebben zestien jaar onderzoek gedaan, maar nu staat het vrijwel vast: het zwarte gat in de Melkweg bestaat.

ANP

Dat meldden de BBC en CNN woensdag op basis van een publicatie in het vaktijdschrift The Astrophysical Journal.

‘Onze langdurige studie heeft het tot nog toe beste empirische bewijs opgeleverd dat superzware zwarte gaten werkelijk bestaan’, aldus een enthousiaste professor Reinhard Genzel. De Duitser is hoofd van een onderzoeksteam. Dat werkt vanuit Garching, in de buurt van München.

Astronomen uit een reeks landen hebben met behulp van telescopen in Chili de bewegingen van 28 sterren gedurende anderhalf decennium in de gaten gehouden. Het zwarte gat bevindt zich in het centrum van de Melkweg, op 27.000 lichtjaren afstand van de aarde.

Een zwart gat is een bijzonder hemellichaam, waaruit geen licht of materie kan ontsnappen vanwege de zwaartekracht. ‘Hoewel we zwarte gaten zien als iets bedreigends, in die zin dat je in de problemen zit als je te dichtbij komt, is het goed denkbaar dat ze een rol hebben gespeeld bij het vormen van sterrenstelsels, niet alleen dat van ons, maar allemaal’, aldus Robert Massey, een deskundige van de Royal Astronomical Society tegen de Britse omroep BBC.

De wetenschappers hebben allerlei informatie gevonden over het zwarte gat dat de naam Sagitarius A. (Boogschutter A.) draagt. Zo weegt het vier miljoen keer zwaarder in vergelijking met onze zon. Een van de sterren die gevolgd werden, de S2, beweegt zich zo snel voort dat deze gedurende het onderzoek een rondje maakte rond het zwarte gat.

Meer over