Bestemming: de maan, afstand: 400.000 kilometer

Bij het overlijden van Neil Armstrong publiceert het ANP een klein profiel van de maan. Op 16 juli vertrokken Michael Collins, Buzz Aldrin en Neil Armstrong met de Apollo 11 richting de kleine planeet. Enkele feiten over hun bestemming.

null Beeld ANP
Beeld ANP

De maan draait in een ellipsvormige baan om de aarde, waardoor de afstand tussen de aarde en de maan niet altijd hetzelfde is. Op zijn kortst staat de maan ongeveer 360.000 kilometer van de aarde, op zijn langst is de afstand meer dan 400.000 kilometer.

Omvang
De maan heeft een omtrek van iets meer dan 10.000 kilometer, ongeveer een kwart van die van de aarde. Toch is de massa van de maan maar een procent van de massa van de aarde.

Leeftijd
De maan is ongeveer 4,5 miljard jaar geleden ontstaan, iets later dan de aarde. Volgens de nu gangbare theorie is de aarde ooit in botsing gekomen met een andere planeet, waardoor brokstukken vrijkwamen. Die zouden zijn samengeklonterd tot de maan.

Naamgeving
Op de maan zijn tal van vlaktes (zeeën genaamd), bergen en kraters te zien. De namen daarvan worden bepaald door de Internationale Astronomische Unie. Die baseert zich op een systeem dat in de 17e eeuw werd ontwikkeld door een Italiaanse priester. Alle officiële namen zijn in het Latijn.

Meer over