Belangrijkste spelers in draadloze muziek vernieuwen

Sonos en B&W, twee van de belangrijkste spelers in de draadloze muziek, hebben beide hun vlaggenschip vernieuwd. De B&W Zeppelin is spectaculair. En de Sonos? Mogen we nog niet zeggen (maar eh, goed!).

Bard van de Weijer
Bowers & Wilkins Zeppelin Wireless Beeld
Bowers & Wilkins Zeppelin WirelessBeeld

Dat het stilletjes is in de wereld van de draadloze muziekspelers, kan niemand beweren. De markt groeit nog altijd onstuimig en nieuwe aanbieders struikelen over elkaar om hun eigen muzieksystemen te presenteren. Des te opmerkelijker is het dat het rond twee van de belangrijkste spelers al een tijd stil is. Zowel de Britse speakermaker Bowers & Wilkins (bekend van de Zeppelin, een van de eerste dockingstations voor de iPhone) en marktleider Sonos hebben al enkele jaren geen nieuwe muziekspelers gepresenteerd.

Tot deze maand. Zowel Sonos als B&W hebben hun vlaggenschip vernieuwd; de Play:5 en de Zeppelin. Met name voor Sonos werd een nieuwe speler hoog tijd, omdat de oude Play:5 op het gebied van geluidskwaliteit is ingehaald door diverse andere muziekspelers. De Zeppelin had last van een glimmend anachronisme; de verchroomde arm waarin een iPhone geklikt kon worden. Dockingstations zijn zo goed als verleden tijd, bijna alle muzieksystemen werken tegenwoordig draadloos, via wifi of bluetooth. Bij de nieuwe Zeppelin ontbreekt de chromen arm, waardoor het sigaarvormige ontwerp beter tot zijn recht komt.

Sonos heeft naast de nieuwe Play:5 ook de software aangepast en deze voorzien van een geweldige nieuwe functie die Trueplay wordt genoemd. Trueplay helpt gebruikers de maximale geluidskwaliteit uit hun systeem te krijgen. Speakers staan zelden op de plaats in huis waar ze moeten staan, maar tegen de achterwand in de keuken onder de keukenkastjes, of één op tafel en de andere op de grond naast de tv.

Daardoor ontstaan ongewenste resonanties, of worden bepaalde frequenties onvoldoende of juist versterkt doorgegeven. Doordat de ontwikkelaars precies weten hoe hun speakers alle geluidsfrequenties zouden moeten weergeven, kunnen ze deze informatie als referentie gebruiken om te zien hoe een speaker in een bepaalde omgeving presteert. Doordat in elk apparaat zogenoemde Digital Signal Processors (dsp) zitten die het digitale signaal omzetten naar een analoog, kunnen de dsp's zo worden aangepast dat ze bepaalde frequenties versterken of juist afvlakken, zodat het eindresultaat zo natuurgetrouw mogelijk is. Net als met een equalizer.

Sonos Play:5 met Trueplay Beeld
Sonos Play:5 met TrueplayBeeld

Om te kunnen bepalen hoe een speaker in een bepaalde omgeving presteert, wordt de hulp ingeroepen van de iPhone. Bij de installatie wordt de gebruiker gevraagd in een soort sjamaanachtige dans met zijn smartphone door de kamer te wandelen, de smartphone telkens omhoog en omlaag bewegend. Tegelijkertijd klinkt uit de speaker een Space Invader-achtig geluid waarin alle frequenties voorkomen. Het signaal dat de telefoon opvangt, wordt vergeleken met het referentiesignaal. Vervolgens worden de dsp's zo geherprogrammeerd dat geconstateerde afwijkingen zo goed mogelijk worden gecorrigeerd.

Behalve het dansje hoef je als gebruiker niets te doen, en het resultaat is soms verbluffend. Zet de speaker in de wasbak, zelfs dan klinkt hij nog goed nadat Trueplay zijn ding heeft gedaan. Helaas werkt Trueplay alleen onder iOS, omdat Androidtelefoons allemaal andere microfoons gebruiken, waardoor het referentiesignaal niet goed vergelijkbaar is. Gaan ze aan werken, zeggen ze bij Sonos. De nieuwe Play:5 heeft al een ingebouwde microfoon, maar die staat voorlopig nog uitgeschakeld. Trueplay werkt voor alle Play-speakers, ook de oude Play:5. De nieuwe functie komt ergens de komende weken beschikbaar.

Komen we bij de twee nieuwe speakers. De geheel vernieuwde Play:5 hebben we getest, maar we mogen de resultaten pas donderdag publiceren. We kunnen alvast verklappen dat de nieuwe vele malen beter is dan zijn voorganger. Hoe goed? Dat leest u donderdag op de website.

Zeppelin Wireless

De afgelopen dagen hebben we ook de nieuwe Zeppelin geprobeerd. Hoewel de vorm vrijwel ongewijzigd is (de nieuwe is wel iets groter), zijn veel onderdelen van de sigaarvormige luidspreker opnieuw ontwikkeld. Nieuwe speakers, nieuwe dsp, steviger behuizing. We vroegen ons af of het nog veel beter kon, want de oude Zeppelin had al een indrukwekkende geluidskwaliteit.

Over de prestaties van de nieuwe kunnen we kort zijn. De Zeppelin Wireless is spectaculair. Alles klopt: het geluid is neutraal, de detaillering enorm, het stereobeeld breed. De bas is krachtig, maar niet opgeblazen, en met name het middengebied (zang) van de frequenties is natuurlijk en vol.

Dit is zonder twijfel de beste draadloze muziekspeler van dit moment. Doordat hij naast wifi nu ook Bluetooth heeft, kunnen Androidbezitters hun muziek ook via de Zeppelin afspelen. Naast Apples AirPlay ondersteunt de Zeppelin ook Spotify Direct. Ook kan ongecomprimeerde audio van hoge kwaliteit worden afgespeeld. De prijs is fors, maar staat in verhouding tot de prestaties. Het enige minpunt dat we kunnen bedenken is dat de Zeppelin niet uitbreidbaar is. Je kunt er bijvoorbeeld niet twee aan elkaar koppelen voor een extra ruimtelijk stereobeeld, zoals bij de Sonos Play:5.

null Beeld
Beeld

Bowers & Wilkins Zeppelin Wireless, draadloze muziekspeler

Geluidskwaliteit 5 sterren
Gebruiksgemak 5 sterren
Schaalbaarheid niet
Prijs: 699 euro
bowers-wilkins.nl

Sonos Play:5 met Trueplay

Hoe presteert de nieuwe topspeaker van Sonos ten opzichte van de Zeppelin van B&W? Dat mogen we van de makers pas donderdag bekendmaken.

Lees de recensie dan op volkskrant.nl.

undefined

Sonos Play:5 met Trueplay Beeld
Sonos Play:5 met TrueplayBeeld
Meer over