Bedrading van micro-elektronica helpt mogelijk tegen epilepsie

De menselijke patiënt moet er nog op wachten, maar bij proefdieren lukt het al: een stukje van hun brein 'bedraden' met dit netje van elektrisch geleidend metaal en plastic.

Redactie
De menselijke patiënt moet er nog op wachten, maar bij proefdieren lukt het al: een stukje van hun brein 'bedraden' met dit netje van elektrisch geleidend metaal en plastic. Beeld Lieber Research Group, Harvard University
De menselijke patiënt moet er nog op wachten, maar bij proefdieren lukt het al: een stukje van hun brein 'bedraden' met dit netje van elektrisch geleidend metaal en plastic.Beeld Lieber Research Group, Harvard University

Het netje, in werkelijkheid een paar millimeter groot, kan onder meer van pas komen om heel precies en langdurig de activiteit van hersenweefsel te meten. Bijvoorbeeld om epilepsie te registreren en te dempen, of voor toepassingen in hersen-machine-interfaces voor gehandicapten.

Een Chinees-Amerikaans team slaagde erin de netjes zó op te rollen dat ze in een injectienaald van 0,1 millimeter passen. Eenmaal geïnjecteerd ontspannen de netjes zich in een vorm die vooraf in het geheugenmateriaal is ingegeven.

Nieuwe strategie

Een 'nieuwe strategie voor de bezorging van zachte bio-electronica' waarvan we vast nog veel gaan horen, verwachten niet betrokken experts in een commentaar in Nature Nanotechnology.

Meer over