Aspirine goed na een beroerte

De medische behandeling van een acute beroerte (herseninfarct of CVA) is een veld van ups and downs. Tot voor kort overheerste het 'therapeutisch nihilisme': aan een beroerte valt medisch niets te verhelpen....

Een praktisch probleem is echter dat lang niet iedere CVA-patiënt binnen drie uur een ziekenhuis bereikt; een tot twee dagen is gebruikelijker. In die gevallen is het nut van tPA nog niet bewezen en wordt het dure medicijn ook nog niet op grote schaal gebruikt. Neurologen wijken uit naar andere middelen die bloedstolsels kunnen oplossen of de vorming van nieuwe stolsels tegengaan, zoals heparine of aspirine.

Een internationale studie onder twintigduizend CVA-patiënten, die donderdag op de European Stroke Conferende in Amsterdam werd gepresenteerd en vandaag in The Lancet gepubliceerd, laat echter zien dat het gebruik van heparine binnen 48 uur na de beroerte zinloos is. Na een half jaar bleken de sterfte en restverschijnselen onder de patiënten die wel en die geen heparine hadden gekregen, precies even groot te zijn.

Het oude vertrouwde aspirine - dat de klontering van bloedplaatjes tegengaat - deed het in dit onderzoek beter. Per duizend behandelde CVA-patiënten overleden er dertien minder door het gebruik van aspirine. De onderzoekers van deze International Stroke Trial (IST) concluderen dan ook dat patiënten na een beroerte zo snel mogelijk aspirine moeten krijgen. Voortgezet gebruik van aspirine, zo is eerder al aangetoond, verkleint de kans op een tweede herseninfarct.

Een andere studie die donderdag in Amsterdam werd gepresenteerd, zal door mede-sponsor Organon uit Oss met weinig vreugde zijn begroet. Het stolseloplossende danaparoide (Orgaran), dat het bedrijf wint uit de ingewanden van varkens, bleek in een zesjarige Amerikaanse studie onder ruim twaalfhonderd CVA-patiënten geen positief effect op de sterfte of de restverschijnselen na een beroerte te hebben. 'Een teleurstelling', gaf onderzoeksleider Harold Adams donderdag toe.

Meer over