'ASML gehackt door Chinese overheid'

Chinese staatshackers hebben ingebroken bij de Nederlandse chipmachinefabrikant ASML. Dat melden anonieme bronnen tegenover technologiesite Tweakers. Ook de NOS bevestigt het bericht.

redactie
Het logo van ASML. Beeld reuters
Het logo van ASML.Beeld reuters

De hackers hebben bij de aanval mogelijk informatie over hoogwaardige technologie van machines voor chipproductie buitgemaakt.

Meerdere anonieme bronnen bevestigen tegenover Tweakers dat de hack is uitgevoerd door Chinese overheidshackers. Daarbij moet worden aangetekend dat hackaanvallen lastig te herleiden zijn. De aanval zou zich hebben gericht op de Nederlandse vestiging van het bedrijf, al is volgens één bron ook de Franse vestiging van het bedrijf aangevallen.

ASML wil geen commentaar geven op het bericht. 'ASML neemt kennisbescherming zeer serieus en we werken constant aan het verbeteren van onze verdediging tegen hackaanvallen en onze detectiecapaciteit', aldus het bedrijf vanavond.

Werknemers in de stofvrije ruimte, de zogenaamde cleanroom, waar de chips worden gemaakt van chipmachinefabrikant ASML. Beeld anp
Werknemers in de stofvrije ruimte, de zogenaamde cleanroom, waar de chips worden gemaakt van chipmachinefabrikant ASML.Beeld anp

'Niet onmogelijk'

Digitaal beveiliger Gemalto liet woensdag nog weten dat het in 2010 en 2011 waarschijnlijk slachtoffer is geworden van hacks door de Amerikaanse en Britse inlichtingendiensten. Volgens het in Amsterdam genoteerde bedrijf is er geen sprake van dat op grote schaal encryptiecodes van simkaarten zijn gestolen. Met die codes en andere data kunnen veiligheidsdiensten mobiele communicatie in de gaten houden zonder dat ze daarvoor toestemming hoeven te vragen aan telecomproviders en buitenlandse overheden.

Wanneer en hoe ASML precies is gehackt en wat er is gestolen, wordt niet duidelijk uit het nieuwsbericht van Tweakers. De Nederlandse veiligheidsdienst AIVD waarschuwt al jaren voor digitale spionage in jaarverslagen, juist in de sector waarin ASML actief is.

Volgens Volkskrantredacteur Michael Persson is het niet onmogelijk dat ASML gehackt zou zijn door de Chinese overheid. 'Het is heel waarschijnlijk dat ze het proberen en het is ook wel iets dat vaak wordt gezegd. Zo zouden tientallen Nederlandse multinationals het slachtoffer zijn geweest van cybercrime, maar dat is nog nooit bewezen. Als dit klopt, is het groot nieuws.'

NSA en Gemalto

Lees hier het artikel van vorige week donderdag in de Volkskrant waaruit bleek dat de Amerikaanse inlichtingdienst NSA het in Nederland gevestigd simkaartbedrijf had gehackt. En lees hier waarom de NSA het op Gemalto had gemunt.

Meer over