Video

Argentinië opgeschrikt door enorme vuurbal

Het noorden van Argentinië is in de nacht van zaterdag op zondag opgeschrikt door een enorme vuurbal die enkele seconden zichtbaar was. Mensen die een explosie hoorden, vreesden voor een meteorietinslag.

Koen Hellemans

Duizenden Argentijnen belden in paniek naar de politie. Volgens het astronomische instituut van Argentinië ging het om een meteoor die in de lucht zichtbaar werd nadat een meteoriet volledig verbrand was in de dampkring. Heel wat bewakingscamera's legden het unieke fenomeen vast. Bezoekers van een nachtelijk openluchtfestival, die massaal getuige waren van het voorval, hielden even de adem in.

Uitzonderlijk
Het fenomeen kon rond 3 uur 's nachts (lokale tijd) in een uitgestrekt gebied worden waargenomen. Het ging om een uitzonderlijk grote meteoor die met zo'n 210.000 kilometer per uur door de dampkring raasde.

Zo'n 4.000 jaar geleden sloeg in Argentinië een groep meteorieten een enorme reeks kraters ('Campo del Cielo') in het noorden van het land. Het gebied bevat minstens 26 kraters, waarvan de grootste 115 bij 91 meter meet.

Van recenter datum, 26 september 2011, is een vergelijkbaar incident waarbij een vrouw om het leven kwam en acht Argentijnen gewond raakten bij een ochtendlijke meteorietinslag in de buurt van Buenos Aires (zie onderstaande video).

Meer over