Anne Frank-operette

VOORPAGINANIEUWS in Nederland: in een nieuwe biografie van Anne Frank, die op 7 september verschijnt, wordt gesuggereerd dat het echtpaar Hartog wel eens schuldig zou kunnen zijn aan het verraad van Anne Frank en andere in het Achterhuis ondergedoken families....

Bewijzen zijn er niet, en zullen er stellig ook nooit komen, maar Anne Frank is hoe dan ook groot nieuws. De Volkskrant citeerde gisteren op de voorpagina Vrij Nederland: 'Anne Frank wilde niet dat Het Achterhuis gepubliceerd werd'. Maar de bron van die conclusie, Cor Suijk, ontkent: 'VN heeft het niet van mij'. Suijk is via Otto Frank in het bezit van vijf ongepubliceerde pagina's uit het dagboek van de in Bergen-Belsen vermoorde Anne Frank gekomen, maar wil ze (nog) niet aan het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie geven. Het RIOD heeft daarop de landsadvocaat ingeschakeld.

Suijk is het middelpunt in een smakeloze Anne Frank-operette, waarin verder wetenschappers, biografen, journalisten en belanghebbende instituten figureren. Suijk, oud-medewerker van de Anne Frank Stichting en nu verbonden aan het armlastige Anne Frank Center in New York, wil dat het rijke Anne Frank Fonds uit Basel zijn instelling financieel ondersteunt. Maar Stichting en Center enerzijds en het Fonds anderzijds onderhouden een jarenlange vete, onder andere over de exploitatie van de 'merknaam' Anne Frank. De Stichting heeft na een rechtszaak het merk, maar het door Otto Frank gestichte Fonds houdt de copyrights. Er zijn ruim vijfentwintig miljoen exemplaren van Het Achterhuis verkocht.

De waarde van de vijf ontbrekende velletjes is vooral commercieel. De uitgave van het enige, echte, complete dagboek is uiteraard een lucratieve zaak. Het is niet waarschijnlijk dat de door Otto Frank en Cor Suijk verdonkeremaande velletjes een geheel nieuw licht werpen op Anne Frank en haar familie.

Dat de veertienjarige Anne haar dagboek niet wilde publiceren, zoals uit de velletjes zou blijken, maar voor een roman zou willen gebruiken om later beroemd mee te worden, kan nauwelijks schokkend worden genoemd. Dat het huwelijk van haar ouders slecht was, wisten we al en is bovendien iets wat anno 1998 toch minder opschudding veroorzaakt dan in 1942.

Suijk voert niet alleen actie voor zijn Center, maar ook voor documentairemaker IDTV en biografe Melissa Müller, die gezamenlijk de 'primeur' kregen. Op 7 september, als haar biografie verschijnt, 'wordt alles onthuld'. Afwachten dus. Maar één conclusie dringt zich nu al op: met de erfenis van Anne Frank wordt vals spel gespeeld.

Meer over