'Angst voor braken is onbekendste fobie’

Emetofobie, een fobie voor overgeven, is de onbekendste in de top tien van meest voorkomende fobieën. Dat zegt de stichting Emetofobie, die daarin verandering wil brengen. De stichting houdt zaterdag 25 september een informatiedag in Driebergen.

De organisatoren hopen dat de fobie, die nog niet zo lang geleden in Nederland ‘ontdekt’ is, uit het verdomhoekje komt.

‘Er is veel onbekendheid, ook bij huisartsen en therapeuten’, zegt Vincent Luitjes van de stichting. ‘De meesten hebben er nog nooit van gehoord. Er is ook geen duidelijke richtlijn voor behandeling. Er zijn zelfs therapeuten die bij zichzelf de vinger in de keel steken om de patiënt over zijn angst voor braken heen te helpen. Wij vragen ons af of dat nou de juiste methode is.’

Extreme angst


Sommige patiënten hebben een extreme angst om over te geven. Anderen zijn bang het bij anderen te zien. Volgens Luitjes kan de aandoening zelfs leiden tot arbeidsongeschiktheid. Sommigen hebben er alleen in stresssituaties last van.

De stichting is in 2006 opgericht, nadat de extreme angst voor braken enkele jaren daarvoor, aldus Luitjes, voor het eerst in Nederland werd benoemd. ‘In Groot-Brittannië en de Verenigde Staten was de ziekte al langer bekend’.

Emetofobie ontstaat vaak nadat mensen een trauma hebben opgelopen, bijvoorbeeld door seksueel misbruik of ernstige gebeurtenissen in hun jeugd. Volgens Luitjes is er een verband met angststoornissen.

(Foto: Colourbox.com) Beeld null
(Foto: Colourbox.com)
Meer over