Amerikaanse muzikant eist miljoenen van Spotify

David Lowery, frontman van de bands Camper Van Beethoven en Cracker, heeft een rechtszaak ingediend tegen Spotify. De streamingdienst zou hem en andere muzikanten tenminste 150 miljoen dollar (137 miljoen euro) aan royalty's en boetes schuldig zijn. Dat meldt Billboard.

Muzikant David Lowery. Beeld epa
Muzikant David Lowery.Beeld epa

Lowery zegt in de rechtszaak dat Spotify bewust muziek met auteursrecht verspreidt zonder de benodigde vergunning. De boete daarvoor zou 150.000 dollar (137.000 dollar) per nummer zijn. Hij noemt vier van zijn eigen liedjes die Spotify illegaal zou hebben verspreid en vraagt de rechtbank toestemming met zijn zaak ook andere muzikanten die zich willen aansluiten te mogen vertegenwoordigen.

Speciaal potje
Spotify laat in een reactie weten er alles aan te doen royalty aan auteursrechthouders te betalen, maar dat deze niet altijd even makkelijk te vinden zijn. Wanneer het niet direct duidelijk is wie recht heeft op geld, zet Spotify geld opzij in een speciaal potje.

Eerder deze maand liet het bedrijf al weten de dienst Spotify Songwriters en Publishers Administration System in het leven te hebben geroepen, juist met als doel de uitbetalingen aan kleinere artiesten makkelijker te maken. Maar volgens Lowery heeft Spotify hiermee toegegeven te hebben gefaald in het uitbetalen van royalty en hebben artiesten als hij daarom ook recht op een extra schadevergoeding.

Meer over