Amazon wint de slag van Apple en Google: hogere winstcijfers én merkwaarde

Amazon heeft Apple en Google niet alleen in merkwaarde overtroffen. De webwinkel was vrijdag ook de winnaar van de dag, na de bekendmaking van de winstcijfers van de drie A's: Apple, Alphabet (Google-moeder) en Amazon.

Het nieuwe kantoor van Amazon in Seattle. Beeld afp
Het nieuwe kantoor van Amazon in Seattle.Beeld afp

De koers van Amazon steeg op Wall Street 8 procent, die van Apple daalde met 1 procent vanwege de tegenvallende verkoop van iPhones en Alphabet zelfs 5 procent, ook al omdat het bedrijf een belastingtegenvaller moest incasseren.

Amazon ontwikkelt zich steeds meer van webwinkel tot volledig ict-bedrijf met software-, cloud- en entertainmentdiensten. De digitale assistent Alexa drijft niet alleen Amazons eigen slimme praatpaal Echo aan, die in de Verenigde Staten een regelrechte hit is, maar ook steeds meer apparaten van derden. Ook zag Amazon het aantal abonnementen voor zijn Prime-dienst fors groeien. De kwartaalwinst groeide van 789 miljoen dollar tot 1,9 miljard dollar (1,5 miljard euro). Alphabet, dat 85 procent van de winst dankt aan zoekmachine Google, zag de kwartaalwinst dalen vanwege aanslagen en boetes. Die van Apple steeg nog wel, van 17,9 naar 20 miljard dollar.

Meer over