week in techFaceapp

Als de politieoproep om FaceApp te verwijderen niet zo pijnlijk was, zou die bijna vertederend zijn

Het feit dat de populaire FaceApp, waarmee mensen kunnen zien hoe ze er over tientallen jaren uitzien, van Russische makelij is (en dus eng) speelde een belangrijke rol in de selectieve verontwaardiging. 

De oproep die een aantal politiekorpsen – Maastricht voorop - deze week op Facebook deed om de populaire app FaceApp te verwijderen is om een aantal redenen opmerkelijk. Als het allemaal niet zo pijnlijk was, zou het bijna vertederend zijn: de knullige formuleringen, de rare voorbeelden (‘FaceApp verzamelt cookies!’). Het klinkt een beetje als de goedwillende oom die op een feestje komt waarschuwen voor de straling van 5G-masten. Hij heeft in de verte wat gehoord, wil aanhaken, maar snapt het niet zo goed.

Goedbedoeld was de oproep van de politie zeker, verzekerde een woordvoerder van de politie. Een stukje digitale bewustwording, daar ging het om. Maar helaas wel met compleet foutieve informatie over een twee jaar oude app, die vorige week ineens mateloos populair werd. Met dank aan de hilarische filters van FaceApp waarmee mensen  kunnen zien hoe ze er over tientallen jaren uitzien. Heel leuk, maar niet zonder gevaar, waarschuwden opgewonden experts nadat de hype in alle hevigheid was losgebarsten. 

Het feit dat FaceApp van Russische makelij is (en dus eng) speelde een belangrijke rol in de selectieve verontwaardiging. De kritiek: iedereen die zijn foto naar FaceApp uploadt, moet beseffen dat die foto in Russische handen komt. Goed om je daar bewust van te zijn, maar niet genoeg munitie om de ophef te rechtvaardigen die ineens loskwam. Is FaceApp nou echt zoveel enger dan pakweg Facebook? Nee, natuurlijk niet. Bij al dit soort gratis apps betaalt de gebruiker met zijn gegevens. In de woorden van Arwa Mahdawi, columniste bij The Guardian: maak je niet zo druk over ‘de Russen’, maar maak je druk over alles: we leven in een surveillance-hel. Overigens zal FaceApp de verzamelde gezichten niet gebruiken voor gezichtsherkenning, maar om zijn kunstmatige intelligentie te trainen.

Terug naar de Nederlandse politie, die dinsdag in nogal stevige bewoordingen het gebruik afraadde van de app, die ‘extreem veel gegevens’ zou verzamelen. Het pijnlijkste daarvan is nog wel dat de achterliggende redenatie volstrekt onjuist was. Volgens de politie zou FaceApp niet aan Europese privacywetgeving hoeven te voldoen. Larie: net als pakweg Google moet FaceApp dat ook. Daarnaast is zo’n losse alarmbel nogal particulier. Waarom wel voor FaceApp waarschuwen en nooit voor Facebook? En waarom dat op Facebook doen? In Nederland hebben we een toezichthouder die precies voor deze taak in het leven is geroepen: de Autoriteit Persoonsgegevens. De politie kan zich beter met andere dingen bezighouden. Bijvoorbeeld met uitleggen waar een politiedatabase met foto’s van maar liefst 1,3 miljoen mensen precies voor nodig is. Over ‘extreem veel gegevens’ gesproken.

Zit er een limiet aan het aantal mensen dat je kunt kennen? Wat bewijst de uitslag van een schriftelijke test eigenlijk? In onze Grote Vragen Podcast beantwoorden we ‘vragen waar je nooit over na hebt gedacht maar plotseling dolgraag een antwoord op wilt hebben’.

Meer over