Alfa Romeo trekt de wereld in voor nieuw avontuur

Alfa Romeo gaat weer auto's maken om naar te verlangen.

De Alfa Romeo 4C Spider. Beeld
De Alfa Romeo 4C Spider.Beeld

Gevraagd naar de mooiste Alfa, plaatsten Nederlandse Alfisten afgelopen juni de splinternieuwe 4C Spider hoog op het podium. Wat misschien niet helemaal recht doet aan de rijke historie die het Italiaanse merk heeft met mooie auto's, maar zo gaat dat nu eenmaal met dergelijke verkiezingen.

Toegegeven: de Alfa Romeo 4C Spider (nu bestellen, volgend jaar leveren) is een auto met een jaloersmakend lekker bekkie, een opwindend geluid en specificaties die doen grijnzen. Wie ook nog al die opgestoken duimpjes onderweg telt - zelfs van een dolenthousiast zwaaiende Ferraririjder - kan niet anders concluderen dan dat Alfa Romeo er een droomwagen bij heeft.

En dat is precies de bedoeling van de fabrikant. Zoals Seat het opgewonden broertje is van Volkswagen, fungeerde Alfa namelijk veel te lang als leverancier van sportief gepimpte Fiats.

De wereld in

Die route gaat de fabrikant verlaten. Alfa Romeo trekt de wereld in, het merk gaat ook weer in Amerika verkopen. Daarvoor moet het zich wel ontworstelen aan de druk van de massaproductie en moeten er modellen komen die als achtergrond op Facebookpagina's geplaatst gaan worden.

Het grote wachten is dan ook op de Giulia, de auto die BMW- en Porschebezitters moet doen huiveren.

Tot die tijd kan gedroomd worden van het bezit van een 4C.

Want dit is echt een wagentje voor diepe, verlangende zuchten: 975 kg, 300 pk, met de hand gebouwd uit louter vlieggewicht koolstofvezel en met zo'n knutselige cabriodakconstructie dat je er vanaf maart tot diep in de winter uitsluitend open mee wilt rijden.

Droomauto

We stapten juichend in en grijnzend weer uit, ondanks de voorspelbare goede en slechte kanten. Van 0 tot 100 is indrukwekkend, het ongedempte motorgeluid na een uurtje best irritant en nee, hij heeft geen stuurbekrachtiging en wél brede banden.

Verder is het opbergen van meer dan een mobiele telefoon een uitdaging en moet het vervoeren van chocolaatjes voor de verloofde worden afgeraden, want die zullen hun plek moeten delen met de motor, ergens achterin onder de klep. O ja: een verkeersdrempel dient stapvoets te worden genomen op straffe van bodemschade.

Maar dat dondert allemaal niet: dit is een droomauto - vooruit, één keer dan: een iconische auto - en dat zal-ie (81.550 euro) voor de meeste autoliefhebbers ook wel blijven. Maar als rijdend reclameblok voor de nieuwe koers van het Italiaanse sportwagenmerk is de 4C Spider onovertroffen.

Meer over