Alan Shepard, eerste astronaut VS in de ruimte, overleden

Alan Shepard, de eerste Amerikaanse astronaut in de ruimte, is dinsdagavond in een ziekenhuis in Montery, Californië, overleden. Eerder dit jaar had hij bekend gemaakt dat hij aan leukemie leed....

AP, Reuters, Guardian

MONTERY/WASHINGTON

De voormalige marinepiloot Shepard maakte op 5 mei 1961 een ruimtereis van zestien minuten. Hij werd in Cape Canaveral afgeschoten in een Mercury-cabine en kwam 470 kilometer verderop neer in de Atlantische Oceaan. Hij bereikte een hoogte van 185 kilometer. Shepard was gedurende vijf minuten gewichtsloos. 'Het was slechts het eerste stapje van een baby, op weg naar grotere en betere dingen', zei Shepard later.

De Verenigde Staten beleefden na de geslaagde vlucht volgens The New York Times een van de grootste golven van opwinding sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. Maar de vlucht was voorafgegaan door talloze vertragingen en technische storingen. Eenmaal in de capsule -zonder ramen - moest Shepard vier uur blijven liggen terwijl nog het ene na het andere probleem moest worden verholpen.

Shepards vlucht was in april van hetzelfde jaar voorafgegaan door die van Joeri Gagarin, de eerste mens in de ruimte. Sovjet-leider Chroesjtsjov feliciteerde de VS met Shepards vlucht. Het persbureau Tass voegde daaraan toe dat die niet kon worden vergeleken met die van de Sovjetheld. Gagarin had namelijk een volledige omwenteling om de aarde gemaakt.

Omdat hij te kampen kreeg met een ernstige oorinfectie kon Shephard pas tien jaar later zijn tweede ruimtevlucht maken. Ditmaal was hij commandant van de Apollo 14, die op 31 januari 1971 naar de maan vertrok. Hij werd de eerste man die golf speelde op de maan, waarbij hij de bal dankzij de ijlere atmosfeer honderden meters verder sloeg dan hij op aarde zou hebben gedaan.

Shepard was een van de twaalf Amerikanen die op de maan liepen.

Meer over