Aanval maakt vlooien sterker

Vijanden van planten en dieren kunnen het proces van natuurlijke selectie versnellen. Onderzoekers uit de Verenigde Staten en Duitsland hebben aangetoond dat radijsplanten en watervlooien niet alleen verdedigingsmechanismen produceren als ze worden aangevallen, maar ook nakomelingen die zich beter tegen hun aanvallers weren, meldt Nature van 2 september....

Radijsplanten maken extra gifstoffen en haartjes op hun bladeren wanneer ze door vlinderlarven worden aangetast. Verder vormen de nakomelingen van deze planten een minder smakelijk maal voor larven dan de nakomelingen van radijsplanten die nooit zijn aangevreten.

Een soortgelijke reactie is aangetoond bij watervlooien. Deze blijken helmvormige wervels op hun nek te ontwikkelen als ze worden blootgesteld aan chemicaliën die afkomstig zijn van hun natuurlijke vijanden. Hun nakomelingen produceren bovengemiddeld lange helmen.

Uitgelokte verdedigingsmechanismen worden mogelijk gemaakt door genen die verschillende gedragsvormen herbergen. Deze worden pas geactiveerd als de plant of het dier op een bepaalde manier wordt gestimuleerd, bijvoorbeeld de beet van een larve. Tot nu was niet bekend dat deze gedragingen kunnen worden overgedragen op volgende generaties.

Meer over