Aantal exoplaneten stijgt tot twaalf

Met de grootste telescoop ter wereld is het bestaan van twee nieuwe planeten buiten het zonnestelsel aan het licht gebracht....

Een team van voornamelijk Amerikaanse astronomen onder leiding van Geoff Marcy van de San Francisco State University speurt naar planeten bij 430 sterren die veel op de zon lijken. De astronomen maken daarbij gebruik van de 10-meter Keck-telescoop op Mauna Kea, Hawaii. Marcy verwacht binnen drie jaar een stuk of 25 planeten gevonden te hebben.

Eén van de twee nieuwe planeten beschrijft een extreem kleine baan, op een afstand van slechts 6,3 miljoen kilometer van de moederster, HD 187123 in het sterrenbeeld Zwaan. De omlooptijd van de planeet bedraagt iets meer dan drie dagen - de kortste omlooptijd die tot dusver ooit is gevonden.

De andere planeet beschrijft een baan rond de ster HD 210277 in het sterrenbeeld Waterman. De baan van deze planeet is vergelijkbaar met de baan van de aarde om de zon: de afstand is ruim 170 miljoen kilometer, en de omlooptijd bedraagt 437 dagen. Het is voor het eerst dat een exoplaneet is gevonden in een aarde-achtige baan.

Meer over