Aangesneden

Lezer B.d.N. werpt een interessante kwestie op: Al jaren verbaas ik me over de voetbalcommentator Evert ten Napel. Hij vindt dat hij verstand van voetbal heeft en als dan een speler een goede voorzet geeft, spreekt hij over een mooi aangesneden voorzet`....

Als we voorbijgaan aan de lichte dreiging die van het laatste uitgaat - die Ten Napel moet op zijn tellen passen -, hebben we hier iets om de tanden in te zetten. Van Dale kent drie betekenissen van aansnijden`: 1. de eerste snee maken in -; 2. (timm.) het inzagen van borsten aan dorpels en lijsten; 3. (fig.) beginnen te spreken over -. Wat het woordenboek betreft, komt er dus geen bal aan te pas. Maar dat is een kwestie van tijd, want als maar vaak genoeg wordt aangesneden in het veld, krijgt het begrip vanzelf burgerrechten.

De vraag blijft intussen hangen wat wordt bedoeld met een mooi aangesneden` voorzet. De sportredactie van de Volkskrant kent de uitdrukking wel, maar vindt het moeilijk haar te definiëren.

Evert ten Napel moet bij mooi aangesneden voorzetten meteen denken aan de voormalige HSV-speler Manfred Kaltz, de uitvinder van de Bananenflanke. Die schoot de bal van de flank met effect - angeschnitten - in een kromme baan, wegdraaiend van het doel naar een medespeler.

Dus mooi aangesneden` is een combinatie van traptechniek en goed plaatsen. En moet met de binnenkant van de voet worden geschoten?

Het is millimeterwerk; bij de grote teen, ongeveer.`

Bas van Kleef

Meer over