InzichtGestand

88 dieren gered bij een van grootste strandingen van grienden voor kust van Australië

Een reddingswerker bij de gestrande grienden voor de kust van Australië.Beeld AP

Ineens lagen ze er, begin deze week: honderden grienden, voor de kust van Australië, in wateren die voor de dieren te ondiep zijn om zelf weer weg te kunnen zwemmen. Reddingswerkers en wetenschappers rukten uit om te proberen de dieren naar dieper water te slepen. Zeker 88 grienden – een geslacht uit de familie van de dolfijnen – konden zo worden gered. 

Maar voor de meeste dieren liep de stranding slecht af: teams zijn al bezig om 380 kadavers te verwijderen, bijvoorbeeld door ze op platbodems te laden en verderop in zee te dumpen, op een plek waar ze schepen niet in de weg liggen en ze niet nogmaals zullen aanspoelen.

Grienden zijn sociale dieren. Op de wetenschapswebsite The Conversation vergelijkt een marien bioloog de stress van de gestrande grienden met de paniek van ‘het zoeken naar de deur in een donkere kamer terwijl je je familieleden hoort schreeuwen om hulp’. Waarom grienden soms massaal stranden, is lastig te achterhalen. Mogelijk zwom deze groep achter zieke soortgenoten aan of was de oorzaak een navigatiefout. 

Meer over