600 miljoen Samsung Galaxy smartphones te hacken

Elke Samsung Galaxy smartphone of tablet is te hacken door een fout bij de installatie van de toetsenbordsoftware in de apparaten. In november is Samsung hiervan op de hoogte gesteld.

Redactie
Taiwanese modellen houden de Samsung Galaxy S6 vast. Beeld Getty
Taiwanese modellen houden de Samsung Galaxy S6 vast.Beeld Getty

Experts van beveiligingsbedrijf NowSecure hebben ontdekt dat in vrijwel alle Samsung Galaxy modellen, van de S3 tot de S6, al jarenlang een lek zit.

Het beveilingsbedrijf heeft de beveiligingsfout vandaag bekend gemaakt, nu Samsung een oplossing heeft gevonden voor het probleem. De afgelopen zeven maanden heeft de elektronicagigant gewerkt aan een software-update waarin het lek verholpen moet worden. Deze wordt binnen enkele dagen uitgerold. Of deze update voor alle Galaxy modellen beschikbaar is, is nog onduidelijk.

NowSecure neemt het lek zeer serieus. Het bedrijf hanteert een eigen cijfersysteem waarmee op basis van verschillende actoren het beveiligingsrisico wordt weergegeven. Het Galaxy-lek krijgt een 8,3 op een schaal van 1 tot 10.

Woordenboek

Het beveiligingslek zit in de woordenboektechnologie van het Britse bedrijf SwiftKey. Dit wordt in een vroeg stadium geïnstalleerd op de Galaxy-modellen. Hierdoor verschaft het hackers toegang tot de belangrijkste onderdelen van de telefoons en tablets.

De apparaten zijn kwetsbaar wanneer er een software-update plaatsvindt. Hackers kunnen dan door een openbaar of slechtbeveiligd WiFi-netwerk toegang krijgen tot de apparaten. Sommige experts menen dat ook via het mobiele telefoonnetwerk toegang te krijgen is tot de Galaxy-modellen.

Samsung noch SwiftKey neemt de verantwoordelijkheid op zich voor de fout in de apparaten.

In een verklaring stelt Samsung dat het bedrijf er alles aan doet om het lek te dichten. Een woordvoerder van Samsung laat weten pas sinds deze week alle details van het lek te weten.

null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over