13 zonderlinge smartphones

Een mobieltje waarmee je ondersteboven kunt bellen of eentje met een oorschelpscanner? De fabrikanten doen er alles aan om onderscheidend te zijn.

Peter Van Ammelrooy
Vijf camera'sDe vier extra lensjes aan de voorzijde van de Amazon Fire Phone scannen de ogen van de gebruiker. Die kan met oogbewegingen door menu's navigeren. Beeld Amazon
Vijf camera'sDe vier extra lensjes aan de voorzijde van de Amazon Fire Phone scannen de ogen van de gebruiker. Die kan met oogbewegingen door menu's navigeren.Beeld Amazon

Aan de Alcatel Touch Idol 3 valt aan de buitenkant niets bijzonders te zien. Ook zijn specificaties tillen deze smartphone van Chinese makelij niet boven de middenmoot uit. De laatste versie van Android (pluspunt), een scherm van 4,7 (onopvallend) of 5,5 inch (scherp) en een karige opslagcapaciteit (8 of 16 Gb). Prettig geprijsd, met 229 euro voor 4,7 en 299 euro voor de 5,5 inch.

En toch zou de Idol 3 zomaar bovenaan iemands verlanglijstje kunnen prijken. Vanwege één uniek kenmerk: je kunt er ondersteboven mee bellen.

Niet dat André Kuipers, onze nationale troetelastronaut, het toestel moet meenemen op een volgende ruimtevaart. Zendmasten hebben een bereik van maximaal 70 kilometer. Het internationale ruimtestation zoeft in een ellips van 330 tot 435 kilometer door het zwerk. Met een aardse gsm geen 'E.T. phone home'.

Nee, de Idol 3 kent domweg geen boven- en onder. Hoe je hem ook haastig uit je tas of jaszak vist, je kunt meteen praten als iemand je belt - zonder dat je eerst hoeft te kijken of je de telefoon wel goed vasthoudt. Het scherm kantelt automatisch 180 graden, verbeeldt met een geanimeerde pirouette, en zowel boven- als onderin het toestel zitten een luidspreker en een microfoon. Je kunt kiezen of je je koptelefoon en oplaadkabel boven of onder wilt hebben.

Hoe tof is dat?

De Samsung Galaxy Beam kan beelden op een tafel of muren projecteren. Beeld Samsung
De Samsung Galaxy Beam kan beelden op een tafel of muren projecteren.Beeld Samsung

Oorschelpscanner

Nee, de Idol 3 tackelt geen Probleem van Wereldformaat. Er is geen marktonderzoek geweest waaruit bleek dat jaarlijks miljoenen telefoongesprekken de mist ingaan doordat we ons toestel verkeerd houden. Alle telefoons kennen een landschapmodus bij 90 graden kantelen - handig voor videobeelden. Het nut van een volledig omkeerbaar toestel? Luttele seconden tijdwinst. Alleen foto's nemen gaat niet ondersteboven, want dan zit je hand voor de lens.

Wat hierna? Een smartphone met schermen aan beide zijden?

Zo'n telefoon is er al. De Yotaphone heeft een gewoon aanraakscherm aan de voorzijde en achterop een scherm dat werkt met e-inkt, de technologie van de e-reader. Volgens de Russische maker heeft dat als voordeel dat je daar informatie kunt op projecteren zonder dat je toestel continu aanstaat. E-inkt verbruikt in de slaapstand amper stroom.

De Idol 3 en de Yotaphone zijn uiteenlopende antwoorden op dezelfde vraag: hoe kan een mobieltjesfabrikant zich onderscheiden van de concurrentie? Die wapenwedloop leidt tot zinnige, maar ook malle noviteiten. Wie heeft er ooit kunnen bedenken dat het handig zou zijn als het aanraakscherm een vingertop van een knokkel kan onderscheiden? Huawei wel. Zijn nieuwe vlaggeschip, de Ascend P8, maakt een afdruk van je scherm als je daar twee keer op klopt met je vingergewricht.

De Nokia 1020 is de camera met een resolutie van 41 megapixel. Beeld .
De Nokia 1020 is de camera met een resolutie van 41 megapixel.Beeld .

Er zitten nog heel wat nieuwe, zonderlinge eigenschappen aan te komen. Na de vingerafdrukherkenning ter vervanging van de pincode verschijnen er nu mobieltjes met een irislezer. Een oorschelpscanner is in de maak.

Als een fabrikant het echt niet meer weet, kan hij natuurlijk altijd een naam verzinnen die niet van deze wereld is. De Samsung bracht ooit de Gusto uit, een Mythic, Juke en :) SGH-T359 (let op de smiley). Motorola ging voor de Devour, Citrus, Karma, Stature en Flipout. LG had de Chocolate, HTC koos ooit voor de ChaCha/Salsa. De winnaar is de Business Tab 10.1 Zeus White van het Turkse merk Piranha. Idol 3 - lang niet zo gek.

De Galaxy S4 Zoom oogt als een compact camera door zijn uitstekende zoomlens. Biedt tot 10 optische zoom. Beeld Samsung
De Galaxy S4 Zoom oogt als een compact camera door zijn uitstekende zoomlens. Biedt tot 10 optische zoom.Beeld Samsung
De Emporia SMART maakt het zijn doelgroep senioren gemakkelijk met een stylus (pen), aanraakscherm en wegklapbaar toetsenbord. Beeld Emporia
De Emporia SMART maakt het zijn doelgroep senioren gemakkelijk met een stylus (pen), aanraakscherm en wegklapbaar toetsenbord.Beeld Emporia
De LG AKA Eggy, Wooky, YoYo en Soul hebben elk hun eigen persoonlijkheid. Hun stemming is af te lezen aan cartoonogen die op de achterzijde verschijnen als je die deels afdekt met een speciale cover. Beeld LG
De LG AKA Eggy, Wooky, YoYo en Soul hebben elk hun eigen persoonlijkheid. Hun stemming is af te lezen aan cartoonogen die op de achterzijde verschijnen als je die deels afdekt met een speciale cover.Beeld LG
Project Ara draait om mobieltjes waarvan je de onderdelen als Legosteentjes in elkaar klikt. Als een onderdeel niet meer voldoet, vervang je alleen dat. Beeld .
Project Ara draait om mobieltjes waarvan je de onderdelen als Legosteentjes in elkaar klikt. Als een onderdeel niet meer voldoet, vervang je alleen dat.Beeld .

Dertien vreemde smartphones

1 De Samsung Galaxy 6 Edge laat in slaapstand op de rand notificaties zien.
2 In de LG G3 zit een zwakke laserlamp waarmee de camera sneller kan scherpstellen.
3 De vier extra lensjes aan de voorzijde van de Amazon Fire Phone scannen de ogen van de gebruiker. Die kan met oogbewegingen door menu's navigeren.
4 De Nokia 1020 is de camera met een resolutie van 41 megapixel.
5 De Emporia SMART maakt het zijn doelgroep senioren gemakkelijk met een stylus (pen), aanraakscherm en wegklapbaar toetsenbord.
6 De LG AKA Eggy, Wooky, YoYo en Soul hebben elk hun eigen persoonlijkheid. Hun stemming is af te lezen aan cartoonogen die op de achterzijde verschijnen als je die deels afdekt met een speciale cover.
7 De Samsung Galaxy Beam kan beelden op een tafel of muren projecteren.
8 De LG G Flex 2 heeft een gebogen scherm. Dat maakt de achterzijde kwetsbaarder. Die heeft een coating die krassen zelf repareert.
9 De Monohm Runcible heeft de vorm van een oud vestzakhorloge.
10 De Blackberry Passport is dat vrijwel. Uitgevoerd met fysiek toetsenbord.
11 Project Ara draait om mobieltjes waarvan je de onderdelen als Legosteentjes in elkaar klikt. Als een onderdeel niet meer voldoet, vervang je alleen dat.
12 De Galaxy S4 Zoom oogt als een compact camera door zijn uitstekende zoomlens. Biedt tot 10 optische zoom.13WindslotJe haalt de Micromax Canvas 4 A210 uit de slaapstand door tegen het toestel te blazen.

Meer over